Svijet     | 01.06.2020. 16:30 |

Remek djela u nizozemskim muzejima ponovo dostupna javnosti

FENA Internet

AMSTERDAM, 1. juna (FENA) – U Nizozemskoj neki od najomiljenijih svjetskih muzeja ponovo su otvoreni za javnost, dok posjetioci imaju priliku ponovo posmatrati Rembrandtovu "Noćnu stražu“ i Van Goghove "Suncokrete“.

A u znak zahvalnosti, posjetioci Van Goghovog muzeja dobili su stvarni suncokret po odlasku iz muzeja. U Mauritshuisu u Den Haagu, Vermeerova "Djevojka s bisernom naušnicom“ također je privukla posjetioce da se vrate.

Sva ta blaga bila su skrivena od očiju javnosti duže od dva mjeseca dok je Nizozemska bila prinuđena uvesti restriktivne mjere kako bi spriječila širenje koronavirusa.

U najslavnijoj takvoj instituciji, Rijksmuseumu, posjetiocima je poručeno da će grandiozna izložba  “Caravaggio-Bernini. Barok u Rimu” biti produžena do septembra.

Muzeji širom svijeta bore se da prevladaju krizu izazvanu pandemijom a UNESCO je saopćio da bi svaki osmi muzej mogao trajno da zatvori svoja vrata. Neke od najznačajnijih institucija u Evropi izgubile su više od dva miliona eura po mjesecu, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zračni prostor u Nizozemskoj zatvoren skoro tri sata zbog tehničkog prekida

Na izraelsku ambasadu u Nizozemskoj bačen 'predmet u plamenu'

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije