Svijet     | 02.06.2020. 10:05 |

Carrie Lam kritikovala Washington zbog dvostrukih standarda prema protestima

FENA Internet

HONG KONG,  2. juna (FENA) – Čelnica Hong Konga u utorak je optužila Sjedinjene Države da primjenjuju dvostruke standarde u svom odgovoru na nasilne proteste dok je upozorila Washington da će njegov plan da uvede trgovinske restrikcije azijskom finansijskom središtu „samo naškoditi njemu (Washingtonu)“.

Poluautonomni Hong Kong prošle su godine potresali golemi i često nasilni prodemokratski protesti tokom kojih je policija izvela više od 9.000 hapšenja.

Washington je kritikovao honkonški odgovor na proteste, dok je američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice najavio da će ukinuti specijalni status grada nakon što je Peking objavio planove da primjeni zakon o nacionalnoj sigurnosti u tom poslovnom središtu.

Danas je izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam izjavila da bi takav potez Washingtona bio samouništavajući, ukazujući na vlastiti odgovor Trumpove administracije na nasilne proteste širom Sjedinjenih Država u kojima se traži rasna jednakost.

- Vidjeli smo na najjasniji mogući način u proteklim sedmice dvostruke standarde koji se primjenjuju - izjavila je novinarima Lam, koju je za gradsku čelnicu  Hong Konga izabrao Kineski narodni kongres.         

-  Znate da nemiri potresaju Sjedinjene Države i svi smo svjedoci kako su lokalne vlade reagovale. I mi u Hong Kongu imamo slične nemire i posmatramo poziciju koju su one (Sjedinjene Države) zauzele – kazala je Lam, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Zelenski: Američka pomoć će spasiti živote i donijeti pravedan kraj rata s Rusijom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta