Bosna i Hercegovina     | 02.06.2020. 12:07 |

Islamic Relief donirala plastenike i sjemena povratnicima u Novom Goraždu

FENA Elma Geca

NOVO GORAŽDE, 2. juna (FENA) - Humanitarna organizacija Islamic Relief WW BiH, u okviru projekta podrške porodicama koje se nalaze u teškom položaju, donirala je plastenike i sjemenski materijal povratnicima u Općini Novo Goražde (RS).

Cilj projekta je pomoći tim porodicama u osiguranju sigurnih prihoda i uslova za život dostojan čovjeka.

Porodica Nusreta Bukve iz Mašića na svoje prijeratno ognjište vratila se nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a prije nekoliko godina obnovljena kuća im je izgorjela u požaru. Međutim, ističu da ih to nije obeshrabrilo da nastave živjeti od svoga rada.

- Proizvodimo hranu na svojoj zemlji, a obrađujemo i nekoliko polja koja vlasnici ne obrađuju pa smo ih uzeli pod zakup. Sijemo krompir i druge kulture, nešto za sebe, nešto da prodamo. Do sada smo imali mali plastenik, ali smo zahvaljujući ovoj organizaciji dobili sve što nam je potrebno. Nije lahko živjeti od poljoprivrede ali mi radimo, imamo nešto svoje mehanizacije i dobro je, može se živjeti i sigurno je ova donacija došla u prave ruke - ističe Nusret Bukva.

U organizaciji Islamic Relief naglašavaju da je donacija obezbjeđena uz pomoć Odjela za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

- Bitno nam je da ljudi mogu imati prihode i živjeti od svog rada tako da povratnicima nastojimo dopremiti pomoć koja im je potrebna. Naša politika je takva da pored plastenika obezbjeđujemo i edukaciju za vrijeme sjetve i podršku nakon sjetve, bilo kakav problem da ima, ukoliko je plastenik oštećen usljed loših vremenskih uslova imaju garanciju na to. Takođe, ukoliko korisnici imaju problema sa uzgajanjem povrća, tu su naši poljoprivredni inžinjeri koji će pružiti neophodnu podršku - pojašnjava direktor humanitarne organizacije Islamic Relief WW BiH Emir Čiča.

Projekt u ovom dijelu BiH implementiran je u saradnji sa Medžlisom IZ Goražde koji je pomogao u odabiru korisnika.  

- Na raspolaganju je ukupno osam plastenika, šest na području Mašića i jedan u Hladiljima u Novom Goraždu, dok je jedan plastenik uručen porodici Tanjo u goraždanskom naselju Berič, kojoj je nedavno izgorjela kuća. Ovo je zaista vrijedna donacija, plastenici su oko 150 kvadrata sa svim što ide uz plastenik, od sjemena i đubriva u vrijednosti od 4.200 KM. Ovo će dobro doći našim povratnicima u manjem bh. entitetu - kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasim ef. Džafić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uz podršku Općine plastenička proizvodnja u Starom Gradu sve zastupljenija

Dan knjige u porti crkve – 500 godina od štampanja Psaltira goraždanskog

Pet povratnika u Općini Novo Goražde dobit će materijal za obnovu kuća

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo