Stranačke aktivnosti     | 02.06.2020. 13:10 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Mostar, 02. lipnja 2020. god.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ministar Jozić: Neviđeni politički pritisak na rad pravosuđa, pravna država je na najvećem ispitu u modernoj povijesti

Federalni ministar pravde, Mato Jozić komentirao je posljednja događanja i previranja oko uhićenja u aferi „Respirator“ kao i pritiske na rad pravosudnih i policijskih institucija koji trebaju rasvijetliti cjelokupnu pozadinu skandala oko nabavke respiratora koja je dospjela i u svjetske medije.

„Proteklih dana svjedoci smo velikog pritiska određenih političkih subjekata i pojedinaca na rad pravosuđa, vezanog za predmet „respiratori“. Pritisak se nije usmjerio samo na pravosuđe, već se proširio i na visokopozicionirane dužnosnike hrvatskog naroda povezujući ih i optužujući da su sudionici „montiranog postupka“. Smatram da je takvo ponašanje neodgovorno i nedopustivo, te da se upravo na taj način vrši pritisak na pravosuđe i dodatno umanjuje povjerenje građana u neovisnost pravosuđa“, izjavio je federalni ministar pravde, Mato Jozić.

„Sve što se događa posljednjih dana dobiva pogrešne i zlonamjerne konture uvlačenjem nacionalne dimenzije što je iracionalno i posve neutemeljeno te nema nikakve veze s pravnim aspektom cijelog procesa. Neupitno je, da čitava priča ima posve utemeljene nezakonite i koruptivne elemente koje Tužiteljstvo i Sud uz potporu nadležnih policijskih institucija trebaju do kraja ispitati, kako bi dobili odgovor što se zaista dogodilo i tko je sudionik tih radnji“, istaknuo je ministar Jozić.

„Politički pritisci na rad pravosudnog sustava su nedopustivi u jednoj demokratskoj i pravnoj državi. Zamislite da svaki slučaj i predmet koji je u procesu bude osporavan na nacionalnoj ili etničkoj osnovi i još pri tome okarakteriziran kao pokušaj obračuna ili državnog udara. Umjesto da se podrži razotkrivanje afere kako bi slučaj bio maksimalno rasvijetljen, imamo nešto dijametralno suprotno i pri tome, jako opasno. Prozivanjem Tužiteljstva i Suda da vodi političke ili, još gore, nacionalno usmjerene procese, izaziva sumnju svakog pojedinca u svakom sljedećem procesu koji se pojavi. Takvo što je dovođenje u pitanje vladavine prava i pravne države. To se ne smije dopustiti“, dodao je ministar Jozić.

„Ne sjećam se sličnog slučaja u modernijoj povijesti ove zemlje koja je izazvala ovakve reakcije kod bošnjačkih predstavnika. Izjave u javnosti su loša poruka za međunacionalne odnose i nemaju nikakvog uporišta. Takav stav je pogrešan i ne doprinosi ni pravdi, što je u cijeloj priči primarno, a s druge strane urušava političke i nacionalne odnose. Hrvate se adresira kao narod odgovoran za sve nedaće u ovoj državi, to jednostavno nema nikakvog smisla ako doista težimo pravno sređenom i jednakopravnom društvu triju konstitutivnih naroda“, naglašava ministar Jozić.

„Pozivam sve sudionike javnog i političnog života u BiH da se suzdrže od malicioznog i tendencioznog ponašanja. Moramo omogućiti neometan rad svih institucija uključujući i institucije pravosuđa. Samo odgovorno ponašanje, zakonit rad svih institucija te neovisno pravosuđe jamac su vladavine prava“, zaključio je Mato Jozić federalni ministar pravde.

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom