Najave     | 02.06.2020. 17:16 |

U četvrtak prisjećanje na stradale Bošnjake iz općine Travnik

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 2. lipnja (FENA) - Manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka s područja općine Travnik, u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, bit će održana u četvrtak u Velikoj Bukovici, u blizini Travnika.

Kako je kazao Munir Karić, iz Organizacijskog odbora manifestacije, cilj je odati počast žrtvama i podsjetiti na stradanje Bošnjaka s područja Travnika, te "podsjetiti na travničke brigade Armije RBiH koje su dale nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH".

- Ovo je prilika da odamo počast i priznanje svima koji su dali živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata - kazao je Karić.

Kako je rečeno, u proteklom ratu poginulo je 529 pripadnika Armije RBiH i 49 civila iz općine Travnik, dok su 602 osobe danas na evidenciji ratnih vojnih invalida.

U okviru manifestacije, predviđeno je klanjanje podne-namaza, Hatma-dova, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici.

Kako su naveli organizatori, manifestacija će biti održana uz poštivanje propisanih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, a prisustvovat će joj samo pozvani gosti.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom