Svijet     | 02.06.2020. 19:47 |

Antivladini protesti u Italiji, prvi put održani na Dan Republike

FENA Internet

RIM, 2. juna (FENA) - Hiljade demonstranata izašlo je danas na ulice širom Italije i tražile ostavku aktuelne vlade koju optužuju za loše vođenje države u jeku pandemije COVID-19.

Antivladine proteste u više italijanskih gradova organizirale su desničarske političke partije, a to je prvi put u historiji da se politički protesti u toj zemlji održavaju na Dan Republike, praznik povodom referenduma iz 1946. godine kojim je Italija ukinula monarhiju i proglasila se Republikom.

- Ne postoji bolji način odavanja počasti Republici nego dati glas onima koji neće dozvoliti posrnuće Italije - poručila je čelnica desničarske partije Braća Italije Georgia Meloni na skupu u Rimu, javlja Anadolija. 

Centralni protestni skup održan je upravo u Rimu, a stotinama demonstranata pridružili su se i Matteo Salvini, Anonio Tajani i drugi lideri opozicije.

Demonstranti su nosili 500 metara dugu nacionalnu zastavu Italije, a vladu premijera Giuseppea Contea optužuju da je nesposobna da riješi probleme i osigura nova radna mjesta.

U popodnevnim satima u Rimu je održan još jedan antivladin protest kojeg su održali demonstranti u narandžastim prslucima, a koje predvodi bivši general italijanske vojske Antonio Pappalardo.

Po uzoru na proteste žutih prsluka u Francuskoj, u Italiji je pokrenuta kampanja koja okuplja građane nezadovoljne aktuelnom ekonomskom situacijom u toj zemlji, ali i zagovornike teorija zavjera i kampanja protiv vakcinisanja djece.

Ranije danas predsjednik Italije Sergio Mattarella posjetio Codogno, grad na sjeveru Italije u kojem je otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u Italiji.

Mattarella je kazao da je pandemija COVID-19 globalna noćna mora te je pozvao italijansku naciju na jedinstvo u borbi protiv posljedica te pandemije. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu