Svijet     | 03.06.2020. 10:47 |

Wuhan testirao skoro deset miliona građana na COVID-19

FENA Internet

WUHAN, 3. juna (FENA) – Grad Wuhan u centralnoj kineskoj pokrajini  Hubei  je u drugoj polovini maja  testirao 9.899.828 svojih stanovnika, u cilju  skrininga zaraza koronavirusom.

-Nijedan slučaj COVID-19 nije potvrđen tokom procesa testiranja - rekao je Lu Zuxun, profesor na medicinskom koledžu Tongji Univerziteta nauke i  tehnologije Huazhong.

-U međuvremenu je utvrđeno i stavljeno u karantin 300 asimptomatskih slučajeva, koji su se pretvorili u potvrđene slučajeve COVD-19.  Svih  1.174 ljudi u bliskom konaktu testirani su negativno na virus - pojasnio  je Lu u utorak na konferenciji za  novinare, prenosi Xinhua.

Grad Wuhan je 14. maja pokrenuo kampanju testiranja nukleinske kiseline onih koji nisu prethodno testirani. Zvaničnici tvrde da takav potez ima za cilj ući u trag asimptomatskim slučajevima i pružiti uvjeravanja stanovništvu dok grad ponovo otvara svoje tvornice, poslovne prostore i škole.

Zamjenik gradonačelnika Hu Yabo kazao je da je grad uložio 900 miliona juana (126 miliona  dolara)  u testiranja, koja su bila „potpuno vrijedna tog novca“, dok je pružio uvjeravanja svim građanima Wuhana i kompletne zemlje da će to pomoći vraćanju društvenih i ekonomskih aktivnosti u normalan kolosijek.

- Nakon testiranja širom grada, građanima Wuhana, koji su dali veliku žrtvu tokom restriktivnih mjera u gradu, također će biti ukinute psihološke blokade - kazao je  Hu.

Gradska zdravstvena komisija saopćila je da su testiranja dobrovoljna i besplatna, dok će sve troškove snositi gradska i oblasna vlada.

Li Lanjuan, ugledna kineska epidemiologinja, izjavila je da je kampanja povećala ukupan broj testova nukleinske kiseline u Wuhanu na 10,9 miliona. To znači „puno pokrivanje“ gradskog stanovništva izuzev djece mlađe od šest godina kojoj je preporučeno da se ne podvrgnu testiranjima.

-Wuhan je sada siguran i građani Wuhana su sigurni – izjavila je  epidemiologinja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prvo testiranje Stadler tramvaja na sarajevskoj pruzi

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Testiranje na HIV i predavanje povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo