Bosna i Hercegovina     | 03.06.2020. 12:01 |

Okončana školska godina u BPK-u Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3. juna (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je okončana školska godina za 1.886 učenika osnovnih i oko 820 učenika srednjih škola - potvrdio je Feni ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

Izrazio je zadovoljstvo načinom realizacije konsultativne nastave kojom je usljed pojave pandemije koronavirusa okončano drugo polugodište.

- Zbog pandemije, većinu drugog polugodišta učenici i nastavnici proveli su u konsultativnoj nastavi u okviru koje je realizovan nastavni plan i program, prilagođen novonastalim okolnostima. Moram istaći da su se i nastavnici i učenici dobro snašli jer ipak je ovo bila novina, i svi su naučili nešto novo - kazao je Bešlija.

Dodao je da je školska godina okončana malo ranije od planiranog roka.

- Zbog pandemije nismo imali proljetni raspust, izlete, dane škole i druge planirane aktivnosti i cijelo to vrijeme trajala je nastava, tako da smo školsku godinu okončali danas. Nastavnici su dobili instrukcije na koji način da ocjenjuju učenike, a uzimale su se u obzir i ocjene tokom polugodišta prije izbijanja pandemije - precizirao je resorni ministar.

Podsjetio je da se trenutno radi na uspostavljanju online obrazovne platforme u ovom kantonu. U saradnji sa UNICEF-om online platforma bi trebala biti u funkciji već od polovine juna, dok će se tokom ljeta obaviti edukacija nastavnika i administratora u svim školama.

Ove aktivnosti, kazao je, pokrenute su kako bi bili spremni za sve eventualne buduće vanredne okolnosti, kako obrazovni proces ne bi došao u pitanje.

Podsjetio je da su trenutno u toku maturski ispiti za učenike završnih razreda srednjih škola te pripreme za upis učenika u osnovne i srednje škole. Dodao je da je na vijećima učenika da odluče da li će organizirati maturske zabave.

- Od 8. juna počinju testiranja za buduće prvačiće, po terminima koje su odredile škole, a istog dana kreće i upis budućih srednjoškolaca. Vlada je donijela odluku o upisu u srednje škole, s tim da će zbog interesovanja učenika doći do izmjene u Srednjoj tehničkoj školi 'Hasib Hadžović' gdje će umjesto planirane hemijske struke - biotehnolog, biti omogućen upis odjeljenja PTT tehničara - kazao je ministar za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

U ponedjeljak počinje drugo polugodište u četiri kantona u FBiH, u većini kantona već je počelo

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom