Svijet     | 03.06.2020. 12:23 |

Protesti u američkim gradovima sinoć protekli mirno

FENA Internet

WASHINGTON, 3. juna (FENA) - Protesti su bili uglavnom mirni i ulice širom američkih gradova bile su tiše nego u prethodnim  noćima otkako je ubistvo Georgea Floyda izazvalo demonstracije koje su postajale povremeno nasilne i destruktivne,  i u kojima se pozivalo na zaustavljanje policijske brutalnosti i nanošenja nepravde Afroamerikancima, prenosi u srijedu AP.

Pojavili su se sporadični izvještaji o pljačkama u New Yorku tokom noći, a zaključno sa srijedom ujutro registrovano je više od 9.000 hapšenja širom zemlje otkako su nemiri izbili nakon Floydove smrti 25. maja u Minneapolisu. Sinoć je, međutim, registrovana upadljivo mirna noć u odnosu na nemire iz proteklih nekoliko noći, koji su uključivali podmetanje vatri i pucnjave u nekoliko gradova.

Mirnija noć uslijedila je nakon što su brojni gradovi intenzivirali policijski sat, a vlasti u New Yorku i Washingtonu naredile su ljudima da ne borave na ulicama.

Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde pozvano je u 29 saveznih država kako bi suzbili nasilje. New York je jedan od njih, a gradonačelnik Bill de Blasio izjavio da ne želi gardiste. U utorak je demokratski guverner te savezne države Andrew Cuomo  nazvao ono što se dešava u gradu „žalosnim“.

- Njujorška policija i gradonačelnik sinoć nisu obavili svoj posao - izjavio je  Cuomo na brifingu za novinare u Albanyju.

Kazao je da je gradonačelnik podcijenio problem i da su najveće američke policijske snage razmještene u nedovoljnom broju, iako su gradske vlasti udvostručile uobičajeno policijsko prisustvo.

U utorak je bila osma uzastopna noć protesta, koji su počeli nakon što je ubijen Afroamerikanac George Floyd. Policajac Derek Chauvin otpušten je i optužen za ubistvo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Zelenski: Američka pomoć će spasiti živote i donijeti pravedan kraj rata s Rusijom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije