FENA biznis     | 03.06.2020. 12:38 |

Olimpijski centar Jahorina sprema pet novih velikih projekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Olimpijski centar Jahorina planira realizovati pet velikih infrastrukturnih projekata.

U planu je izgradnja četvorosjedne žičare, ski staze sa sistemom osnježavanja, pokretne trake i prodajnog mjesta na lokalitetu vikend naselja sa ciljem uspostavljanja sadržajne prostorne cjeline. Razvijanje "trnovske" strane Jahorine značajno je zbog funkcionalnog zaokruženja jedinstvene ponude Olimpijskog centra.  

- Direktno od Olimpijskog centra Jahorina zavisi opstanak smještajnih objekata kapaciteta 5.000 ležajeva kao i egzistencija 2.000 zaposlenih i njihovih porodica. Novim projektima i ulaganjima na Jahorini stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj turizma cijele sarajevsko romanijske regije - rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Također, planirana je izgradnja četvorosjedne žičare Rajska dolina sa prodajnim mjestom i dvije ski staze uz trasu žičare kapaciteta 2.400 skijaša po satu. U planu je demontaža lifta "Željo" i izgradnja novog četvorosjeda sa pripadajućim ski stazama i osnježavanjem, te proširenje već postojećih ski staza na pomenutoj lokaciji. Cilj ove investicije je uravnoteženje kapaciteta skijališta i razvoj "gornjeg" dijela, saopćeno je iz OC Jahorina.

Najveći i najzahtjevniji projekt će svakako biti izgradnja gondole Jahorina – Pale dužine 7.500 m kapaciteta 3.000 skijaša po satu, s ciljem povezivanja gradskog centra Pala sa planinom, što predstavlja novi vid transporta. Izgradnja ove Gondole će privući veliki broj investitora na same Pale.

U planu je i izgradnja hale Centar koja obuhvata izgradnju sportske dvorane, kancelarija OC Jahorina, teretane, saune, garaže, poslovnih prostora, velikog marketa, dečije igraonice, prodavnica za sportsku opremu i drugo. U planu je da se u okviru hale izgrade sale za konferencije, izložbe, turistički info centar, skladišni prostor kao i dvorana za organizaciju velikih manifestacija i koncerata što će u mnogome olakšati fukcionisanje na planini. Cilj je da se koncerti i pripreme vrhunskih sportista održavaju upravo u ovoj hali.

Posljednji projekat podrazumijeva izgradnju ski centra Igrišta. Obuhvatajući potpunu rekonstrukciju nekadašnjeg ski centra Igrišta kod Vlasenice izgradnjom ski liftova, tehničke baze, uređenjem ski staza, i izgradnju zimsko - ljetnjeg zabavnog parka. 

Trenutno je u toku izgradnja tri velika smještajna kompleksa što takođe značajno doprinosi razvoju ove planine.

- Očekuje nas dosta posla i ozbiljnih infrastrukturnih radova, a stručni tim naših zaposlenih će, kao i do sada, predano raditi u cilju realizacije ovih istorijskih projekata. Nakon realizacije ovih projekata, Jahorina će biti, ne samo lider u regionu, već čitave jugoistočne Evrope - dodao je Ljevnaić.

 

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OC Jahorina - Dobro uređene skijaške staze, brojne propratne aktivnosti

Jahorinu posjetilo više od 110.000 skijaša

Besplatne ski karte za autore najljepših skijaških fotografija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom