Svijet     | 03.06.2020. 17:15 |

Sanchez poručio španskom parlamentu da je 'najgore prošlo'

FENA Saopćenje

MADRID, 3. juna (FENA) - Španski premijer Pedro Sanchez u srijedu je poručio poslanicima da je „najgore prošlo“ obraćajući se Kongresu, donjem domu parlamenta, u raspravi za koju se očekuje da će rezultirati i šestim i završnim produženjem vanrednog stanja.

- To su bila tri mjeseca koja su izgledala kao da se nikada neće završiti. Danas, s oprezom, možemo reći da je najgore prošlo - izjavio je Sanchez.         

Španija je uvela vanredno stanje 15. marta kako bi kontrolirala širenje koronavirusa. Dvosedmično produženje prolongiralo bi vanredne ovlasti španske vlade do 21. juna.        

- Ponosan sam što predvodim vladu zemlje koja je pokazala disciplinu, solidarnost i odgovornost. Od 11. marta, kada je proglašena globalna pandemija, naša vlada nije imala drugog cilja nego da spašava živote - izjavio je Sanchez, prenose španske visokotiražne novine El Pais.

Također je branio španske stroge restriktivne mjere.

- Nije bilo drugog puta. Mi smo prihvatili neke od najstrožijih mjera u Evropi. Bilo je užasno teško, ali je također bilo krajnje efikasno, i mi se nalazimo na izlazu iz tunela - izjavio je Sanchez.

Španija također provodi vladin plan u četiri faze na ublažavanju ograničenja nametnutih uvođenjem vanrednog stanja, koje je prvi od tri nivoa vanrednih mjera koje vlada može primjenjivati u izuzetnim situacijama.

Španija nije registrovala nijedan smrtni slučaj od COVID-19 u ponedjeljak, drugi uzastopni dan bez izvještaja o preminulim, saopćile su vlasti u utorak

Zaključno s ponedjeljkom, 27.127 ljudi u Španiji podleglo je od COVID-19 od početka epidemije. Ukupan broj zaraženih koronavirusom iznosi 239.932 ljudi.

Sanchez je također poručio poslanicima da će njegova vlada objediniti postojeće preventivne mjere na osnovu novog zakona koji ima za cilj izbjegvanje novih epidemija, porenosi Xinhua

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo