Svijet     | 03.06.2020. 20:01 |

Sljedeći samit EU-a 19. lipnja ipak putem video-veze

FENA Internet

BRUXELLES, 3. lipnja (FENA) - Sljedeći sastanak čelnika zemalja članica Europske unije održat će se 19. lipnja putem video-veze, kao priprema za kasniji fizički samit ako to okolnosti dopuste, objavio je u srijedu glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

 Tema sastanka je Višegodišnji proračunski okvir (VFO) i fond za oporavak gospodarstva.

 "Nakon konzultacija, predsjednik Europskog vijeća sazvat će 19. lipnja video-konferenciju. Na dnevnom redu VFO i fond za oporavak. Bit će to priprema za sljedeći samit, koji će, bude li moguće, biti fizički sastanak", objavio je na Twitteru Barend Leyts, Michelov glasnogovornik.


 Ranije se očekivalo da će se redoviti sastanak na vrhu 19. lipnja fizički održati u Bruxellesu. Poruka Michelova glasnogovornika znači da se dogovor o VFO-u i fondu za oporavak ne očekuje na toj video-konferenciji.

 Neslužbeno se spominje da bi se fizički sastanak čelnika zemalja članica mogao održati u prvoj polovici srpnja.
Europska komisija (EK) predložila je 27. svibnja Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura i plan za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura nazvan "EU sljedeće generacije". Od tih 750 milijardi, 500 milijardi bi bilo bespovratno, a 250 milijardi kao povoljni zajmovi, prenosi Hina.

 Hrvatska bi po tom prijedlogu mogla računati na 10 milijardi eura, od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi. Uz to, može još očekivati preko 10 milijardi eura iz redovitog sedmogodišnjeg proračuna EU-a za razdbolje od 2021. do 2027. godine.

 Da bi ti prijedlozi prošli moraju dobiti jednoglasnu suglasnost država članica i pristanak Europskog parlamenta.
Michel je isti dan kada je Komisija objavila svoj prijedlog poručio da će on biti tema redovitog samita 19. lipnja.

 "Treba učiniti sve da dođemo do dogovora prije ljetne stanke", izjavio je tada Michel.

 Prijedlog Europske komisije dočekan je s velikim odobravanjem u zemljama članicama, osim kod "štedljive" četvorke - Austrije, Nizozemske, Danske i Švedske. Te se zemlje ne slažu da se pomoć za oporavak dodijeljuje bespovratno i traže da to bude u obliku zajmova koje bi zemlje korisnice vraćale.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo