Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 09:28 |

Skupština Brčkog usvojila Nacrt zakona o izmjeni Zakona o poticaju gospodarstva

FENA Saopćenje

BRČKO, 4.lipnja (FENA) – Zastupnici Skupštine Brčko distrikta usvojili su u srijedu na sjednici Nacrt zakona o izmjeni Zakona o poticaju gospodarskog razvitka Brčko distrikta BiH u prvom čitanju.

Skupština je donijela nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH radi izgradnje i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata u više mjesnih zajednica, priopćeno je u četvrtak iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

Razmatrana je, i uz Zaključak Skupštine usvojena Informacija o uspostavljanju registra zaposlenih i registra imenovanih osoba u tijelima javne uprave, institucijama, javnim poduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima Brčko distrikta.

Zaključkom je definirano koje nužne podatke treba minimalno sadržavati registar zaposlenih kao i registar imenovanih osoba.

Skupština je Zaključkom zadužila Vladu, institucije, javna poduzeća, ustanove, zavode i fondove Brčko distrikta da učine javno dostupnim sve postojeće registre i podatke korisnika javnih sredstava, uključujući iznose sredstava, kao i da  nedostajuće registre i podatke uspostavi u roku od 60 dana.

Donesena je Odluka o utvrđivanju obveze tijela javne uprave, institucija, javnih poduzeća, ustanova, zavoda i fondova Brčko distrikta BiH u pogledu uspostavljanja registra zaposlenih i registra imenovanih osoba.

Zastupnici su razmatrali i usvojili Izvješće o radu Ureda za reviziju javne uprave i institucija Distrikta, kao i Izvješće o radu Pravobraniteljstva Brčko distrikta u prošloj godini.

Dana je suglasnost na revidirani - ažurirani Poslovni plan JP „Ceste Brčko" za 2020. godinu, a usvojen je i Prijedlog odluke o povjeravanju izgradnje i rekonstrukcije javnih cesta Javnom poduzeću „Ceste Brčko“.

Suglasnost Skupštine dobile su i izmjene i dopune Statuta JP “Luka Brčko“ kao i Izvješće o radu Upravnog odbora ovog poduzeća od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine.

Razmatrano je više informacija među kojima i Informacija o kadrovskim resursima i dijagnostičkoj opremi u JZU "Zdravstveni centar Brčko".

Nakon rasprave usvojen je Zaključak kojim su zaduženi Upravni odbor i menadžment JZU "Zdravstveni centar Brčko" da dostave informaciju o planu kadrovskih potreba s naglaskom na sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Odjel za zdravstvo i JZU zaduženi su da dostave i informaciju o poduzetim aktivnostima na realizaciji kapitalnog proračuna u svezi s medicinskom opremom.

Pododjel za javne nabave zadužen je da Skupštini dostavi informaciju o očevidnim negativnim posljedicama po Brčko distrikt ukoliko dođe do prekida postupaka nabave CT aparata. Fond zdravstvenog osiguranja zadužen je da Skupštini dostavi informaciju o tome koliko je i kojim zdravstvenim ustanovama u posljednje tri godine plaćeno za usluge pregleda pacijenata CT aparatom, magnetnom rezonancom i drugim dijagnostičkim aparatima kao i koje su karakteristike tih aparata.

"Pred nama je vrijeme u kome ćemo se morati dodatno baviti zdravstvom i naći najkvalitetnija rješenja. Naša društvena zajednica daleko više očekuje, kako od Skupštine tako i od Vlade, a ponajviše od Javne zdravstvene ustanove da osigura kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građanima Brčko distrikta", rekao je nakon sjednice dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

Nakon što je otvorena rasprava o Informaciji o poduzetim mjerama za otklanjanje šteta koje su nanijele divlje svinje, Skupština je sinoć prekinula sjednicu, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!