Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 14:08 |

Američka trgovinska komora donirala 5.000 maski za bh. medije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Američka trgovinska komora u Bosni i Hercegovini donirala je Udruženju BH novinari 5.000 zaštitnih maski za medijske profesionalce da bi svoje profesionalne zadatke širom BiH mogli obavljati uz potrebne mjere sigurnosti i zaštite.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić istaknula je da je ova donacija značajna, s obzirom da u prethodnim periodu većina medija, posebno onih u manjim gradovima, nisu dobijali dovoljne količine zaštitnih maski niti drugih sredstava za zaštitu i dezinfekciju. 

- BH novinari su već podijelili 4.000 maski i 1.000 pari rukavica za oko 2.000 medijskih profesionalaca širom države, koje su donirale tri odgovorne privredne kompanije. Posebno nas raduje činjenica da su maske stigle, između ostalog, i do lokalnih radija, TV kuća i drugih medija od Velike Kladuše do Trebinja, od Bijeljine do Posušja i Ljubuškog, kojih se niko nije sjetio u periodu kada im je to bilo najpotrebnije - dodala je Rudić.

Američka trgovinska komora u Bosni i Hercegovini posluje od 2010. godine i okuplja oko 100 privatnih kompanija s više od 20.000 zaposlenih, a koje njeguju iste principe i vrijednosti sa ciljem stvaranja bolje poslovne klime i ekonomskog rasta.

Članica Upravnog odbora AmCham BiH Mirha Hasanbegović istaknula je da ova organizacija ima slične vrijednosti poslovanja, kao i Udruženje BH novinari, a jedino se, dodaje, zajedničkim snagama mogu rješavati problemi i kreirati ambijent koji će počivati na principima transparentnosti, odgovornosti, dobrih poslovnih praksi, ali i slobode govora i slobode medija.

- S obzirom na to da su privredni subjekti većinom finansirani stranim kapitalom naš cilj je da im pomognemo u transparentnom poslovanju i privlačenju stranog kapitala, kao i u izgradnji snažnog partnerskog odnosa sa svim vladinim institucijama i donosiocima odluka u BiH koji mogu stimulirati rast ekonomije BiH - naglasila je Hasanbegović.

Donirane maske će posredstvom Udruženja BH novinari i osam BHN Klubova novinara biti podijeljene uposlenicima 100 medijskih kuća širom Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Udruženja BH novinari.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vijeće Europe izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Godišnjica smrti srbijanske novinarke Vujasinović: Poslije 30 godina uzrok smrti se i dalje ne zna

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu