Svijet     | 04.06.2020. 15:13 |

Švedska zatvara terensku bolnicu za koronavirusne pacijente

FENA Internet

STOCKHOLM, 4. juna (FENA) - Terenska bolnica, koja je izgrađena za liječenje pacijenata oboljelih od Covida-19 u Stockholmu, biće zatvorena zbog smanjenja slučajeva zaraze, rekao je zdravstveni zvaničnik u četvrtak.

Terenska bolnica, smještena u kongresnom kompleksu južno od centra grada, otvorena je početkom aprila u očekivanju da će postojeće bolnice u regionu biti preplavljene pacijentima jer se novi koronavirus brzo proširio glavnim gradom.

Bjorn Eriksson, regionalni direktor zdravstvene zaštite u Stockholmu, rekao je na konferenciji za novinare da je odluka o zatvaranju terenske bolnice uslijedila jer su zahtjevi za zdravstvenom njegom u regiji nešto smanjeni. Glavni grad je bio epicentar epidemije u Švedskoj.

Broj novih pacijenata oboljelih od Covida-19 na intenzivnoj njezi u Švedskoj počeo se smanjivati u aprilu. U srijedu je 308 pacijenata bilo na respiratorima u poređenju s 372 osobe dvije sedmice ranije, a bolnice imaju rezervni kapacitet, kažu zdravstvene vlasti, prenosi Reuters.

Eriksson je rekao da više nema potrebe za terenskom bolnicom jer su stalne bolnice u regiji uspjele povećati kapacitet više nego što su zdravstveni službenici u početku smatrali izvodivim.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Švedska ministrica evropskih poslova dolazi u službenu posjetu BiH

Bećirović čestitao premijeru Švedske povodom prijema u NATO

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom