Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 16:43 |

Počeo rad na uspostavljanju dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS), danas je održan prvi sastanak Stručne grupe za podršku uspostavljanju dualno organizovanog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, odnosno organizovanog obrazovanja u školi i kod poslodavca.

Članovi Stručne grupe su predstavnici kantonalnih ministarstava - za obrazovanje, nauku i mlade, te privredu i rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, kao i predstavnici Privredne komore KS, Udruženja poslodavaca KS i GIZ projekta „Stručno obrazovanje u BiH“, koji je finansiran od Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Prvom sastanku Stručne grupe je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić. 

Na današnjem sastanku predstavljene su osnove saradnje između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i GIZ-projekta „Stručno obrazovanje u BiH“.    

Planirane aktivnosti u okviru ove saradnje podrazumijevaju rad, kako na zakonskim aktima i pravilnicima, tako i intenzivan rad i jačanje kapaciteta odabranih stručnih škola, Privredne komore KS i ostalih subjekata koji su na direktan ili indirektan način uključeni u provođenje dualnog obrazovanja te intenzivan rad s poslodavcima kako bi se stvorili uvjeti da svi relevantni akteri preuzmu namijenjene im uloge u sistemu dualno organizovanog stručnog obrazovanja.

Pored toga, članovi Stručne grupe razgovarali su i o finansijskim implikacijama nacrta Zakona o dualnom obrazovanju na javni i privatni sektor u Kantonu Sarajevo.

Ovo tijelo nastavit će s intenzivnim radom u budućnosti, a u Kantonu Sarajevo će se u narednom periodu pristupiti postepenoj implementaciji planiranih aktivnosti, koje između ostaloga, uključuju ispitivanje potreba poslodavaca u odabranim sektorima, te uvođenje novih zanimanja na osnovu potreba poslodavaca.

Planiran je razvoj standarda zanimanja i novog nastavnog plana i programa koji, prema principima dualno organizovanog obrazovanja, predviđa učenje na dva mjesta - u školi i kod poslodavca, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo