Svijet     | 04.06.2020. 16:19 |

Bivši čelnik MI-6 tvrdi da je koronavirus potekao iz laboratorije

FENA Internet

LONDON, 4. juna (FENA) - Bivši čelnik britanske obavještajne agencije MI6 rekao je da vjeruje da je pandemija koronavirusa možda "nesretnim slučajem izazvana" nakon što je virus pobjegao iz kineske laboratorije.

Sir Richard Dearlove citirao je "važnu" novu studiju britanskih i norveških istraživača za koju misli da bi mogli "promijeniti način na koji se razgovara o ovom pitanju."

Istraživači tvrde da su otkrili dokaze koji upućuju na to da su ključni elementi "ubačeni" u genetsku sekvencu virusa i da on nije prirodno evoluirao, što je tvrdnja koja je osporena u skoro svakoj studiji.

Studija je odbijena od različitih časopisa i nekoliko je puta prepravljena kako bi se uklonile optužujuće tvrdnje o Kini prije nego što je objavljena u Quarterly Review of Biophysics Discovery, prema pisanju The Telegrapha.

Prvobitni koautor John Fredrik Moxnes, glavni naučni savjetnik norveške vojske, navodno je zatražio da njegovo ime bude uklonjeno.

U Velikoj Britaniji, ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da vlada nije vidjela "nikakve dokaze" koji bi sugerisali da virus potiče iz laboratorije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom