Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 17:34 |

Predstavljanje analize 'Energetska geopolitika na Balkanu...'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Vanjskopolitička inicijativa BH i Fondacija Friedrich Ebert organizirale su na nešto drugačiji način u periodu pandemije COVID-19 predstavljanje političke analize “Energetska geopolitika na Balkanu - Geopolitika i evropske integracije zapadnog Balkana” autora prof. dr. Seada Turčala.

Predstavljanje je snimano na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u video formatu emisije, gdje je voditelj razgovarao s našim panelistima koji su dali svoj osvrt na rukopis autora. Video sadržaj kojeg možete pogledati bit će distrubiran televizijama i ostalim elektronskim medijima.

U predstavljanju analize su, pored autora, sudjelovali i prof. dr. Ešref Kenan Rašidagić s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Amer Kapetanović iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i doc. dr. Sanela Klarić, ispred Green Councila.

Analiza energetskog sektora, energetskih politika i strategija moguća je kroz različite pristupe – ekonomski, ekološki, geopolitički i sl. U središtu ove analize bio je geopolitički pristup. U ovom pristupu države i akteri koje bismo mogli označiti unitarnim ili približno unitarnim (unitary-like actors) imaju presudan utjecaj u energetskom sektoru.

Geopolitički pristup energetskim pitanjima ili energetska geopolitika neodvojivo je povezana s energetskom sigurnošću, koja je unutar tog pristupa osnovni cilj svake energetske politike, za razliku od ekonomskog ili ekološkog pristupa u kojem se preferiraju pitanja održivosti, kompetitivnosti i sl.

U geopolitičkom pristupu, u prvom redu se promatra geografski položaj određene države ili regije iz perspektive lokacije energetskih resursa koji su joj potrebni, te se analizira njihova pristupačnost, akteri koji ih kontroliraju, cijena, postojeće i alternativne transportne rute, odnosi na regionalnom i globalnom tržištu, tržišni mehanizmi i regulatorni okvir koji mogu utjecati na ponašanje aktera, raspoloživost vlastitih energetskih resursa i upravljanje njima, te političke odluke, način i okvir unutar kojeg se one donose, saopćili su organizatori.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Studija u okviru UNFPA humanitarnog odgovora na migracije u Bosni i Hercegovini

UN Women u BiH - Nesrazmjerna odgovornost za brigu i njegu izvor rodne nejednakosti

Studija - Globalni porast temperature mogao bi dovesti do raseljavanja milijardi ljudi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo