Svijet     | 05.06.2020. 11:55 |

Snage Khalife Haftara potvrdile povlačenje iz Tripolija

FENA Internet

TRIPOLI, 5. juna (FENA) – Snage libijskog zapovjednika s istoka zemlje, Khalife Haftara, potvrdile su svoje „prerazmještanje“ iz libijske prijestonice Tripolija nakon što je međunarodno priznata vlada objavila da je povratila punu kontrolu nad gradom.

U četvrtak je Vlada nacionalne sloge (GNA) saopćila da je preuzela punu kontrolu nad širom regijom Tripolija, konačno slamajući ofanzivu Haftarovih snaga pokrenutu u aprilu prošle godine.

Haftarov portparol Ahmad al-Mesmari zjavio je da je prerazmještaj snaga „humanitarna gesta s ciljem da se poštedi libijski narod novog krvoprolića“

Na stotine ljudi je poginulo i više od 200.000 je protjerano iz svojih domova otkako je Haftar pokrenuo ofanzivu, najavljujući „čišćenje“ prijestonice od „terorističkih milicija“ u kojima je dominantan  GNA.

Mesmari je kazao da prerazmještanje također ima za cilj dati poticaj vojnoj komisiji uz podršku UN-a koja ima zadatak da uspostavi primirje širom  zemlje.

- Objavljujemo da prerazmještamo naše snage izvan Tripolija pod uslovom da druga strana poštuje prekid vatre. Ako ga ne poštuju, mi ćemo nastaviti vojne operacije i prekinuti naše učešće u radu vojne komisije - navodi on u saopćenju objavljenom u četvrtak navečer, prenosi AFP.

Misija UN-a u Libiji saopćila je u utorak da su se, nakon tromjesečnog prekida, zaraćene strane usuglasile o nastavku razgovora o primirju.

Vojna komisija sastavljena od petero predstavnika GNA i pet Haftarovih delegata održala je razgovore u februaru, ali je dijalog prekinut.

Januarsko primirje postignuto uz posredovanje saveznice GNA, Turske, i ključne Haftarove saveznice, Rusije, u više navrata je kršeno.

Haftara podržavaju susjedni Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Rusija.

Eksperti UN-a u aprilu su saopćili da se plaćenici iz ruske paravojne organizacije Wagner bore na Haftarovoj strani.

Prošlog je mjeseca, međutim dok su se Haftarovi gubici gomilali, GNA saopćio da su se borci Wagner grupe povukli iz borbenih zona južno od prijestonice.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Al Arabiya - Agencije UN-a povukle se iz Gaze

U Libiji konferencija o rekonstrukciji, upućen poziv bh. kompanijama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom