Bosna i Hercegovina     | 05.06.2020. 12:35 |

Obilježavanje 28. godišnjice stradanja Bošnjaka u Jezeru kod Jajca

FENA Saopćenje

JAJCE, 5. juna (FENA) - U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce "Spomen njima, po(r)uka nama", u općini Jezero u subotu, 6. juna, obilježit će se 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka s tog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe, kao i prigodnim vjerskim programom u 12 sati bit će odata počast za 57 nevinih žrtava Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Tog kobnog 3. juna i 9. septembra 1992. godine ubijeno je 39 nevinih civilnih žrtava, koje su identificirane i ukopane, dok se traga još za 18 mještana, saopćili su organizatori obilježavanja.

U sklopu navedene manifestacije danas, 5. juna, bit će održan i prigodan program u Kokićima i Šipovu, dok je završni dio manifestacije planiran za 7. juni, kada će se odati počast i proučiti dova na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Jajce.

Bijela ruža ili cvijet "Sjećanja" postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić, diplomirani inžinjer arhitekture. Upravo nošenjem ovog jezeračkog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se zločin neće zaboraviti.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Trodnevna manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu počinje 25. studenoga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo