Svijet     | 05.06.2020. 14:52 |

Bez napretka u pregovorima EU i Britanije o slobodnoj trgovini

FENA Internet

BRUXELLES/LONDON, 5. juna  (FENA) - Evropska unija saopćila je u petak da nije postignut značajan napredak u razgovorima s Ujedinjenim Kraljevstvom o sporazumu o slobodnoj trgovini  i da će se za postizanje dogovora razgovori morati intenzivirati.

- Ove sedmice nije bilo značajnog napretka ... Ne možemo tako nastaviti zauvijek - rekao je glavni pregovarač EU Michel Barnier na konferenciji za novinare, rekavši da obje strane moraju dogovoriti sporazum prije 31. oktobra.

Britanija je imala sličnu poruku.

- Napredak je i dalje ograničen, ali naši razgovori su bili pozitivni. Pregovori će se nastaviti i ostajemo posvećeni uspješnom ishodu - rekao je glavni britanski pregovarač David Frost.

- Ako želimo da napredujemo, jasno je da moramo intenzivirati i ubrzati naš rad - rekao je Frost, prenosi Reuters.

Evropska unija i Britanija u petak su okončali četvrti krug pregovora o trgovinskom sporazumu nakon Brexita, prenosi dpa.

Prethodna tri kruga pregovora rezultirala su malim napretkom.

Pregovara se o trgovinskom i partnerskom sporazumu za period nakon isteka prelazne faze Brexita do kraja godine. Britanija je zvanično napustila EU krajem januara, ali je još članica njenog unutrašnjeg tržišta i carinske unije.

Ukoliko se sporazum ne postigne u roku, postoji prijetnja ozbiljnih ekonomskih posljedica. Carinske takse i ostale trgovinske barijere stupile bi tada na snagu.

Na samitu planiranom da bude održan u ovom mjesecu bit će objavljena prvobitna ocjena pregovora i odluka o eventualnom produženju prelazne faze.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Apel organizacija civilnog društva da se otvore pristupni pregovori između BiH i EU (VIDEO)

Švedska će nastaviti podržavati BiH, ali neće biti prečica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo