Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 05.06.2020. 16:23 |

Usvojen Program za ublažavanje negativnih posljedica

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 5. juna (FENA) - Vlada Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici usvojila je Program za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće, a svrha ovog programa je stavljanje u funkciju novčanih sredstava kao pomoći dodijeljene u vidu subvencije za prevazilaženje posljedica nastalih kao rezultat pandemije koronavirusa.

Kako je istaknuto na sjednici, to je provedbeni akt Vlade BPK Goražde koji osigurava da se planirana sredstva Budžeta BPK koriste na transparentan, specifičan i mjerljiv način, u vremenski određenom periodu, sa svrhom da se subvencionira isplata do visine jedne minimalne neto plaće za april, maj i juni 2020. godine svim privrednim subjektima, odnosno korisnicima subvencije koji su redovno isplatili plaće, poreze i doprinose zaključno sa februarom ove godine i koji nisu otpuštali radnike u prethodno navedenom periodu, a koji su obuhvaćeni naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Sredstva za realizaciju programa, u ukupnom iznosu od 640.000 KM, nalaze se na ekonomskom kodu "Subvencije poduzetništvu i obrtu, privatnim preduzećima i poduzetnicima COVID–Zakon o ublažavanju posljedica pandemije“ utvrđenih u budžetu Vlade BPK Goražde, a za njegovu realizaciju zadužena su ministarstva privrede i finansija.

S ciljem implementacije Zakona o ublažavanju posljedica pandemije, Vlada je zadužila i Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, da u što kraćem roku dostavi programe utroška za dio sredstava koji će se realizovati u okviru podrške zdravstvu i socijalnoj politici.

Usvojeni su također i programi utroška sredstava u budžetu Ministarstva za boračka pitanja sa ekonomskih kodova "Tekući transferi neprofitnim organizacijama“ i "Tekući transferi pojedincima“, u ukupnom iznosu od 1.300.000 KM sa osnovnim ciljem - unapređenje statusa pripadnika boračkih populacija kroz efikasnu implementaciju Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport dobio je saglasnost za potpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji "Programa sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH“ u školskoj 2020/2021. godini sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. 

Za realizaciju ovog programa obezbijeđena su sredstva u iznosu od 31.846 KM. Sufinansiranjem ovog programa, Vlada BPK u kontinuitetu obezbjeđuje angažman i stručnu podršku u redovnoj nastavi za djecu sa poteškoćama u razvoju na području našeg kantona, rečeno je na sjednici.

Na prijedlog Ministarstva finansija, Vlada je usvojila Odluku o otvaranju posebnog namjenskog podračuna Vlade BPK Goražde za saniranje posljedica usljed pandemije kao podračuna u okviru Jedinstvenog računa Trezora, te odredila potpisnike za ovaj podračun.

Odobrena je isplata tekućih transfera Gradu Goražde i općinama u sastavu Kantona za april ove godine, kao i novčanih sredstava JU „Dom za stara i iznemogla lica“ Goražde.

Vlada je razmatrala Nacrt zakona o dopunama Zakona o vijeću zaposlenika i prihvatila mišljenje Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde te ga uputila Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Razmatrana je Informacija Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u vezi realizacije Zaključka Vlade koji se odnosi na proces provjere diploma o stečenoj stručnoj spremi svih zaposlenika u kantonalnim organima uprave, javnim ustanovama, zavodima, direkcijama čiji je osnivač Skupština BPK i javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskim vlasničkim kapitalom Bosansko-podrinjskog kantona te naloženo ministrima i rukovodiocima uprava, da do naredne sjednice Vlade, ako to već nisu učinili, dostave tražene podatke.

Na kraju sjednice, Vlada je primila k znanju Informaciju Službe za odnose s javnošću oaktivnostima na uspostavi registra zaposlenih u javnom sektoru i imenovanih lica u BPK Goražde na službenoj web stranici Vlade, te se upoznala sa Odlukom Vlade Federacije o ukidanju stanja nesreće na području Federacije BiH od 31. maja - saopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu