Svijet     | 05.06.2020. 16:04 |

Četvrtina Venecije poplavljena u rekordnom junskom plimnom valu

FENA Internet

VENECIJA, 5. juna (FENA) - Četvrtina Venecije poplavljena je u skoro rekordno visokom plimnom valu za juni, u doba godine kada su takve poplave rijetkost.

Nivo vode u italijanskom gradu laguni dostigao je 116 centimetara u četvrtak navečer, u trećem najvišem nivou za juni. Taj nivo ukazuje da je četvrtina Venecije poplavljena.

Venecijanska morska nadzorna agencija okrivila je za neuobičajeno visoku proljetnu plimu oluju na Atlantiku koja je donijela snažne vjetrove i kišu u sjevernu Italiju. Drugi neoubičajeno visoki plimni val očekuje se u petak navečer.

Najviša junska plima registrovana je u 2002. kada je nivo vode iznosio 121 centimetar, a za njim slijedi nivo od 117 centimetara u junu 2016.

Venecijanske vlasti u petak nisu postavile pješačke mostove, koji se obično koriste na vrhuncu sezone “acqua alta” koja traje od septembra do aprila.

Venecija i ostatak Italije još su zatvoreni za kruzere, ali je Italija ublažila putna ograničenja za Italijane i većinu Evropljana u srijedu, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta