Svijet     | 05.06.2020. 20:04 |

Zračni napadi američkih snaga na talibane u Afganistanu

FENA Internet

KABUL, 5. juna (FENA) - Američke snage izvele su dva zračna napada na talibane kako bi zaustavile pripadnike militantne grupe da izvedu napad na afganistanske snage sigurnosti, rekao je u petak američki vojni glasnogovornik, u potezu koji može naštetiti mirovnom procesu.

Zračni napadi, izvedeni u dvije različite pokrajine, prvi su od proglašenja primirja poslije ramazanskog bajrama potpisanog između talibana i afganistanskih vojnih snaga, javlja Reuters.

Glasnogovornik američke vojske sa sjedištem u Afganistanu napisao je na svom Twitter profilu da je izveden zračni napad na 25 naoružanih talibanskih boraca koji su izvršili koordinisani napad na afganistanski kontrolni punkt u pokrajini Farah na zapadu, a drugi napad je izveden u Kandaharu na jugu.

Nije dao podatke o žrtvama, a glasnogovornik talibana odbio je komentarisati zračne napade, koji su izvedeni u vrijeme kada Sjedinjene Države povlače svoje trupe iz Afganistana.

Predsjednik SAD-a Donald Trump posljednjih je sedmica ponovio je da želi da se potpuno povuče američka vojska iz Afganistana, ali nije odredio tačan datum za to, uslijed nagađanja da bi on mogao okončati najduži američki ratni sukob u sklopu svoje predizborne kampanje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Muškarac upucan u tržnom centru u Sydneyu nakon što je više ljudi izbodeno nožem

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana