Svijet     | 06.06.2020. 15:16 |

Kamera zabilježila rijedak prizor snježnih leoparda (VIDEO)

FENA Internet

YUSHU, 6. juna (FENA) - Kamera je snimila rijedak prizor dvoje mladunaca snježnog leoparda i njihove majke u tibetanskoj autonomnoj prefekturi Yushu u kineskoj pokrajini Qinghai na sjeverozapadu zemlje.

Mladunci stari oko 10 dana tek uče da hodaju, piše Xinhua.

Snježni leopardi žive u visokim planinama centralne Azije, Himalaja, Hindu Kushu, Pamiru, Kunlunu Tyan Shanu, Altaju i susjednim planinskim lancima.

Najsjevernije područje gdje živi je oko Bajkalskog jezera, a najveći dio područja na kojem živi je Tibet i drugi dijelovi Kine.

Brojčano stanje snježnih leoparda je zabrinjavajuće. Jedan od razloga je prelijepo bijelo krzno, ali i visoka cijena koju se može postići prodajući ga za potrebe tradicionalne kineske medicine. Pored toga progoni ga se i jer ponekad ubije neku domaću životinju.

U svim zemljama u kojima živi je zaštićena vrsta, no krivolov ga i dalje ugrožava. Pored toga, i lov na njihov prirodni plijen je ozbiljan problem za ovu veliku mačku. Postao je vrlo rijedak u velikim dijelovima područja koja nastanjuje.

Procjenjuje se da još samo ukupno između 4.500 i 7.500 jedinki živi u divljini na površini od oko gotovo dva miliona kvadratnih kilometara.

Pogledajte http://fena.ba/video/4561

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!