Bosna i Hercegovina     | 06.06.2020. 16:55 |

U ulici Bajrama Zenunija otvoreno dječije igralište

FENA Saopćenje

SARAJEV O, 6. juna (FENA) - Najmlađi stanovnici mjesne zajednice "Alipašino Polje-A-1" u sarajevskoj općini Novi Grad dobili su novi lijepo uređeni prostor za igru. U ulici Bajrama Zenunija od danas im je na raspolaganju novo dječije igralište.

Prvi korisnici ovog igrališta danas su imali priliku isprobati klackalice, tobogane i ostale sadržaje, a otvaranju su prisustvovali predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, Savjeta MZ „Alipašino Polje A-1“ i građani.

Igralište je izgrađeno u dva nivoa gdje su postavljene kombinirane sprave za igru manje i nešto starije djece uzrasta do osam godina sa gumenom zaštitnom podlogom. To je jedna cjelina okružena zelenim površinama i klupama za sjedenje, a cijeli prostor je ograđen. Najmlađima su na raspolaganju ljuljačke i njihalice, dok su kula sa dva tobogana i klackalice, predviđene za stariju djecu.

Radi se o jednom od devet igrališta koja su u proteklom periodu izgrađena i obnovljena na području općine Novi Grad.

- Izgrađena su i obnovljena četiri dječija i pet sportskih igrališta, neka od njih građani su počeli koristiti, poput dječijeg igrališta kod Doma oslobodilaca na Žuči, a ona koja nisu, otvorit ćemo u narednom periodu. Pored izgradnje igrališta, u ovom dijelu je planirano i proširenje parkinga na mjestu gdje se nalazi staro dotrajalo igralište bez ograde, koje će u narednom periodu biti izmješetno. Sada smo dobili novo igralište koje je ograđeno, a u njemu je zasađeno novo ukrasno zelenilo i trava. Ovo je lijep i ugodan prostor, daleko od automobila i buke za svu našu djecu i njihove roditelje, gdje mogu provesti ugodno vrijeme sa svojom djecom - kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

Najavio je i skoro otvaranje sportskog igrališta u blizini Eko-kuće na Mojmilu, prvog sportskog igrališta u mjesnoj zajednici „Švrakino Selo-2“. Iako na nepristupačnom terenu, zahvaljujući stručnosti arhitekata i izvođača radova, na strmom terenu uspjelo se napraviti prostor za djecu iz jedne od najvećih novogradskih mjesnih zajednica. Njegova izgradnja koštala je oko 200.000 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo svake godine ima program izgradnje i obnove dječijih i sportskih igrališta, koja se grade tamo gdje su najpotrebnija, jer sva naša naselja treba da imaju igrališta kako za najmanju, tako i za stariju djecu. Za dječija igrališta godišnje se iz općinskog budžeta izdvaja oko 150.000 KM, a za sportska oko 200.000 KM, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Posjeta porodici Trnka - Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira kamatne stope stambenih kredita za mlade (VIDEO)

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo