Bosna i Hercegovina     | 08.06.2020. 14:45 |

Ombudsmeni za ljudska prava BiH - Promovisati prava ranjivih kategorija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimili su nekoliko žalbi osoba s invaliditetom nezadovoljnih javnim istupima jednog zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u kontekstu korištenja izraza ,,lica sa posebnim potrebama“ u svom obraćanju tokom skupštinske sjednice, i kasnije dajući televizijsku izjavu.

U žalbi upućenoj od Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske navodi se da ,,korištenje komparacija, kojima jedno lice okarakterišemo u potpuno negativnom smislu i poistovjetimo ga sa jednom cijelom populacijom lica sa invaliditetom, odnosno lica sa intelektualnim teškoćama, je sramno i nedopustivo“.

Stoga, Ombudsmeni BiH pozivaju sve javne ličnosti u Bosni i Hercegovini da se uzdrže od svakog korištenja terminologije koja se može odnositi na sve ranjive kategorije stanovništva, a posebno lica sa invaliditetom u bilo kojem negativnom kontekstu kojim se dovodi u pitanje dostojanstvo lica sa invaliditetom.

Ombudsmeni ukazuju da se u svim savremenim i demokratskim društvima kakvo je i naše, svakodnevno poduzimaju napori da se poveća svijest o jednakim pravima lica sa invaliditetom i obavezi nadležnih organa da moraju preduzeti dodatne mjere kako bi se stvorile jednake mogućnosti i jednaki uslovi bez diskriminacije za sve građane.

Ratifikacijom UN Konvencije o pravima lica sa invaliditetom stvorena je obaveza za sve organe vlasti u BiH da svakodnevno rade na unapređenju, zaštiti i osiguranju punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i osnovnih sloboda lica sa invaliditetom, kao i njihova obaveza unapređivanja i poštovanja urođenog dostojanstva svakog čovjeka.

Ombudsmeni su mišljenja da su zastupnici u svim parlamentima u Bosni i Hercegovini kao izabrani predstavnici naroda itekako važne i uticajne ličnosti svakako zbog posla kojeg obavljaju, te zbog toga koriste priliku da ih pozovu da iskoriste svoj uticaj kako bi se promovisala prava ranjivih kategorija stanovništva, a posebno lica sa invaliditetom i poboljšao njihov položaj kroz približavanje pozitivnog zakonodavstva međunarodnim standardima, saopćeno je iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta