Svijet     | 08.06.2020. 17:17 |

Afganistanski mirovni pregovori mogli bi početi u ovom mjesecu

FENA Internet

KABUL, 8. juna (FENA) - Razgovori o okončanju 18-godišnjeg sukoba u Afganistanu mogli bi početi u ovom mjesecu, saopćili su izvori iz vlade u Kabulu u ponedjeljak, dan nakon što je specijalni američki izaslanik posjetio Islamabad i sastao se s talibanskim čelnicima u Kataru.

Talibanski portparol Suhail Shaheen objavio je u twetu da je američki mirovni posrednik Zalmay Khalilzad raspravljao o „nastavku unutartalibanskih pregovora“ s političkim čelnicima pobunjenika u subotu u Dohi. Khalilzad se ranije sastao sa zapovjednikom generalštaba pakistanske vojske, saopćila je američka ambasada u Islamabadu.

Washington je potpisao sporazum o povlačenju trupa s talibanima u februaru, ali su njegovi pokušaji da pokrene mirovne pregovore između pobunjenika i adfganistanske vlade pretrpili značajne nazatke, dok je nasilje buknulo u martu i u aprilu.

Reuters navodi riječi izvora iz Kabula da su ta pitanja postepeno rješena i da je „momentum u jačanju“ u posljednjim sedmicama za pokretanje zvaničnih međuafganistanskih pregovora, za koje se očekuje da će početi u ovom mjesecu, najvjerovatnije u Dohi.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!