Svijet     | 08.06.2020. 18:57 |

Kovčeg s tijelom Georgea Floyda stigao u crkvu u Houstonu

FENA Internet

HOUSTON, 8. juna (FENA) - Kovčeg s tijelom Georgea Floyda stigao je u ponedjeljak u crkvu u njegovom matičnom gradu Houstonu, u nizu memorijalnih službi u njegovu čast.

Šestosatno izlaganje kovčega u crkvi u Houstonu bit će obavljeno tokom dana po lokalnom vremenu. Posjetioci moraju nositi maske i rukavice kako bi se povinovali preporukama za izbjegavanje koronavirusa. Floydova pogrebna ceremonija i sahrana bit će održani u utorak.

Floyd, Afroamerikanac s lisicama na rukama, preminuo je 25. maja nakon što mu je policajac iz Minneapolisa nekoliko minuta pritiskao vrat svojim koljenom, čak i kada je on prestao davati znake života. Njegova smrt pokrenula je međunarodne proteste i privukla je pažnju na policijsko ponašanje prema Afroamerikancima.

Prethodni memorijali za Floyda održani su u u Minneapolisu i u Raefordu, u saveznoj državi Sjeverna Karolina, gradu u kome je rođen.

Floyd je odrastao u Houstonu u i bio je poznati srednjoškolski igrač američkog nogometa. On se prije nekoliko godina preselio u Minneapolis u potrazi za poslom i novim početkom, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Policija pronašla lopova koji je iz crkve u općini Dobretići ukrao i nakit za kićenje jelke

Hrvatska: Helsinški odbor pozva na osnivanje povjerenstva za slučajeve pedofilije u Crkvi

Ukrajina naredila proruskoj Pravoslavnoj crkvi da napusti manastirski kompleks u Kijevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo