Bosna i Hercegovina     | 08.06.2020. 21:12 |

Predstavnici OSCE-a osudili fizički napad i prijetnje novinaru iz Zenice

FENA Saopćenje

Beč/SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, danas su najstrožije osudili fizički napad i prijetnje novinaru RTV Zenica Sinanu Gluhiću. 

Prema izvještajima, član izvjesne političke stranke fizički je napao novinara Sinana Gluhića 5. juna u Zenici. Ranije je predsjednik Kantonalnog odbora iste stranke, prema saznanjima, uputio prijeteći telefonski poziv ovom novinaru.

Vjeruje se da su incidenti povezani s Gluhićevom objavom na društvenim mrežama, od 31. maja, a tiče se kašnjenja u izgradnji lokalnog puta. 

- Najoštrije osuđujem sramne i opasne napade na novinara RTV Zenica Sinana Gluhića, od 5. juna. Ovakvi napadi i prijetnje koje političari upućuju novinarima su apsolutno neprihvatljivi. Pozivam vlasti da odmah istraže ovaj slučaj, da počinitelje dovedu pred lice pravde, te da zaštite novinara Gluhića - istakao je Désir.

Naglasio je da kultura nekažnjivosti ne smije prevladati. 

Désir i Kavalec su podsjetili na Odluku Ministarskog vijeća OSCE-a broj 3/18 o sigurnosti novinara, koja poziva “političke lidere, javne zvaničnike i/ili vlasti da se suzdrže od provociranja, prijetnji i dopuštanja - te da eksplicitno osude - nasilje nad novinarima“.

- Svaki napad ili prijetnja upućena novinarima, posebno u vezi s medijskim istragama koje se tiču pitanja od javnog interesa su neprihvatljivi. Kada se ovakvi slučajevi dese, svi članovi društva ih moraju shvatiti ozbiljno. Ovo se posebno odnosi na vlasti, koje bi odmah morale pružiti novinarima adekvatnu zaštitu - istakla je Kavalec, saopćeno je iz OSCE-a. 

Napadi na medijske radnike, zaključili su Désir i Kavalec, ponukani su prirodom njihovog posla, napadi na slobodu izražavanja, demokratske vrijednosti i pravo građana da budu informisani.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta