Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 09:16 |

Jašarević: PRONI Centar planira otvaranje deset omladinskih klubova (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Jedan od najbitnijih projekata koje PRONI Centar za omladinski razvoj realizuje u toku juna je "YouVolution“ putem kojeg će lokalne zajednice u BiH imati priliku da dobiju Proni omladinski klub, omladinske radnike, volontere, te programe za mlade ljude koje ovaj centar provodi dugi niz godina.

Generalni menadžer PRONI Centra za omladinski razvoj Jasmin Jašarević je kazao da projekt realizuju u saradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) kroz BHRI inicijativu, a sam naziv "YouVolution“, prema njegovim riječima, mogao bi se prevesti kao evolucija mladih u lokalnim zajednicama.

Do kraja augusta planirali su otvaranje deset omladinskih klubova, ovisno o interesu lokalnih zajednica.      

- Za taj projekt smo završili četiri modula edukativne nastave i sada planiramo peti i šesti krajem ovog mjeseca. Cilj kompletne obuke jeste uspostava omladinskih klubova u lokalnim zajednicama odakle dolaze mladi ljudi. Pričamo o 80 mladih ljudi koji volonterski, dobrovoljno učestvuju na ovim edukacijama – kazao je Jašarević za Fenu.

Oni će, kako je dodao, steći potrebna znanja i vještine kako da organizuju mlade ljude u svojim zajednicama i realizuju razne kreativne, sportske, kulturne, međunarodne projekte sa svojim vršnjacima.

- Želimo da uspostavimo saradnju s lokalnim zajednicama, opštinama, gradovima, mjesnim zajednicama u kojima planiramo da otvorimo te klubove. Kroz BHRI inicijativu smo obezbijedili materijalna sredstva, osim edukacijskog dijela, a također imamo inicijalna sredstva za otvaranje omladinskih klubova – naveo je Jašarević.     

U narednom periodu planiraju da posjete opštine i zajedno sa njima otvore omladinske klubove kako bi doprinijeli rješavanju nekih od mnogih pitanja mladih kao što su nezaposlenost, iskorištavanje slobodnog vremena, te suočavanje sa izazovima savremenog doba.

-  Imamo mlade ljude iz Bratunca, Busovače, Cazina,  Foče, Milića, Vlasenice, Prijedora, Prnjavora, Stoca, Trebinja, Zenice, Bihaća, Velike Kladuše, Bosanskog Petrovca, Sanskog Mosta, Kalesije, Brčkog, odnosno Maoče, Zvornika i to su nam ciljane lokacije gdje želimo u saradnji sa lokalnim vlastima otvoriti omladinske klubove kao mjesto za okupljanje mladih ljudi, edukaciju, za kvaliteteno provođenje slobodnog vremena... - istakao je Jašarević.

Pri tome bi se, kako je dodao, koristio model koji je uspostavljen u Brčkom 2004. godine i podrazumijeva tripartitnu saradnju između Pronija, koji obezbjeđuje edukaciju i kontrolu kvaliteta, zatim opštine koje bi trebala osigurati određena incijalna sredstva za projektne aktivnosti koje mladi predlože, te mjesne zajednice, centra za kulturu ili bilo koje druge ustanove koja ima, odnosno može dati na korištenje javni prostor za djelovanje kluba.

Pandemija koronavirusa, dodao je Jašarević, dosta je usporila i otežala rad PRONI Centra za omladinski razvoj, tim više jer je njegova suština da mladi fizički dolaze u omladinske klubove, centre, radionice, da se upoznaju, druže i putuju.

- Uz odobrenje i podršku naših donatora među kojima su USAID, IOM i drugi partneri, dobili smo saglasnost da dio naših programa prebacimo u virtuelni svijet, tako da smo koristeći različite aplikacije nastavili raditi na edukaciji mladih ljudi, kao i sa  radionicama koje su naši volonteri u omladinskim klubovima implementirali - naveo je Jašarević. 

Prema njegovim riječima, okolnosti uzrokovane koronom odgodile su aktivnosti na projektima kao što je evropska kartica mobilnosti, program Erasmus + za koji je PRONI kontakt tačka, te razne programe međunarodne saradnje. 

- Programske aktivnosti PRONI Centra i naši klubovi ponovo 'uživo' počinju sa radom - istakao je Jašarević. 

Pogledajte http://fena.ba/video/4567

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1lu2VusKvGUH_mYEgF90Qt3qa6ndKKcSZ?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Centar kulture i mladih i PRONI Centar potpisali ugovor o nastavku saradnje

Završena online radionica četvrtog modula programa 'PRONI' (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo