Svijet     | 09.06.2020. 14:09 |

Njemačka u 2019. imala više pritužbi na rasizam nego godinu ranije

FENA Internet

BERLIN, 9. juna (FENA) - Njemačka agencija za borbu protiv diskriminacije saopćila je da je primila znatno više pritužbi na rasizam 2019. godine nego godinu ranije.

Savezna agencija za borbu protiv diskriminacije saopćila je u utorak da je prošle godine primila 1.176 pritužbi na rasizam, što je povećanje od 10 posto u odnosu na 2018. godinu, javio je Associated Press.

To predstavlja otprilike trećinu od svih 3.580 pritužbi koje je primila agencija. Ostale su se odnosile na diskriminaciju na osnovu spola, invalidnosti, starosti, religije, seksualnog identiteta i pogleda na svijet.

Broj pritužbi na rasizam više se nego udvostručio od 2015. godine.

Bernhard Franke, šef agencije, pozvao je na izmjene zakona kako bi se poboljšao pravni položaj onih koji su pogođeni diskriminacijom, rekavši da "Njemačka mora raditi više na borbi protiv rasne diskriminacije."

Napomenuo je da je pandemija dodatno pogoršala neke oblike diskriminacije, budući da je njegov ured posljednjih mjeseci primio brojne prijave o rasističkom zlostavljanju koje su pretrpjeli ljudi azijskog porijekla.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo