Svijet     | 09.06.2020. 15:39 |

Rumunski predsjednik predložio produženje stanja pripravnosti zbog pandemije

FENA Internet

BUKUREŠT, 9. juna (FENA) - Stanje pripravnosti u Rumuniji, koja je stupilo na snagu 15. maja s ciljem borbe protiv novog koronavirusa, mora se produžiti za dodatnih 30 dana do sredine jula, izjavio je u utorak predsjednik Klaus Iohannis.

Iohannis je početkom marta naredio stroge mjere izolacije radi zaustavljanja epidemije i zamijenio vanredno stanje blažim režimom stanja pripravnosti prošlog mjeseca, prenio je Reuters.

- Vidimo da broj novozaraženih nije značajno opao pa nam je potrebno da nastavimo ove mjere kako bismo porazili virus - rekao je on.

Produženje stanja pripravnosti mora odobriti parlament, gdje centrističkoj vladi nedostaje većina. Ljevičarski socijaldemokrati koji predvode opoziciju prijetili su da će blokirati produženje stanja pripravnosti, optužujući vladu da remeti svakodnevni život kroz "novčane kazne i ograničenja".

Rumunija je do sada zabilježila 20.749 slučajeva zaraze Covidom-19, od kojih se 14.910 oporavilo, a 1.345 umrlo. U protekla 24 sata zabilježeno je 145 novih slučajeva.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Rumunska vladajuća koalicija na evropskim izborima suprotstavlja se ultranacionalistima

Rumunski farmeri blokirali prijelaz na rumunsko-ukrajinskoj granici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu