Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 16:25 |

Vrijedna pomoć Katara Bosni i Hercegovini za vrijeme pandemije

FENA Internet

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Kada je prošlog mjeseca na Međunarodni aerodrom Sarajevo iz Katara sletio Dreamliner 787 Boeing, jedan od najvećih civilnih aviona s vrlo vrijednom i značajnom medicinskom i zaštitnom opremom za Bosnu i Hercegovinu, bila je to prva pomoć jedne arapske države upućena Bosni i Hercegovini, piše Radiosarajevo.ba.

Pomoć prijateljske zemlje stigla je po nalogu vladara države Katar Nj.V. šeika Tamim bin Hamada Al Thanija, a kao odgovor katarskog emira na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. 

Katar je pokazao svoju nesebičnost, uprkos činjenici da se ta država i sama suočava s teškom situacijom uslijed pandemije. Naime, tih dana je u Kataru bilo zaraženo više od 30.000 stanovnika, značajno više nego u Bosni i Hercegovini.

U Kataru često kažu kako su odnosi Bosne i Hercegovine i te zemlje "snažni prijateljski i bratski", te da nas takvi odnosi povezuju od osamostaljenja naše domovine do danas.

Vanjska politika države Katar utemeljena je "na miru sigurnosti i stabilnosti saradnji i prijateljstvu između naroda i država svijeta". Jedan od najbogatijih država svijeta uvijek naglašava da rješavanje sporova treba da se odvija mirnim putem, na temelju dijaloga.

To se potvrđuje i kroz njeno aktivno posredovanje u rješavanju sporova na regionalnom i svjetskom nivou, ali u Bosni i Hercegovini, gdje grade dobre odnose sa predstavnicima svih naroda, građana i zajednica.

Pomoć koja je stigla u najteže vrijeme je svojevrsna kruna snažne saradnje između Katara i Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović posebno je zahvalan državi Katar i emiru Katara, šeiku Tamim bin Hamadu Al Thaniju.

-Država Katar je dugi niz godina pokazivala da čvrsto stoji u bosanskohercegovačke građane. U vrijeme straha od pandemije COVID-19, emir Katara, neka mu Allah da svako dobro na oba svijeta, kada su mnogi iz političkih razloga pomagali druge u našem komšiluku, a nas zaboravili – poslao je pomoć jednako svim građanima Bosne i Hercegovine. Hvala mu na toj ljudskosti i brizi za svoju braću u Bosni i Hercegovini. Naravno zahvalan sam i drugima koji su nam pomogli: Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji, Turskoj, Mađarskoj, Poljskoj, UAE i mnogim drugima. Kao što znate, Islamska zajednica je mnogo puta pomagala unesrećene u mnogim zemljama i nastavit ćemo to činiti. To i jeste smisao bratstva među ljudima i narodima - kazao je reis Kavazović za Radiosarajevo.ba.

Saradnja Katara posebno intenzivirana od kako je u septembru 2018. godi na dužnost stupio Nj.E. Sultan bin Ali Al-Khater, ambasador Katara u Bosni i Hercegovini, što je svakako izraz želje te države da gradi snažne odnose sa našom zemljom i svim njezinim građanima.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Uoči Ramazanskog bajrama Katar osigurao pakete građanima Sarajeva i BiH, donirano oko 300.000 KM

Humanitarne grupe ne mogu učiniti ništa da zaštite osoblje u Pojasu Gaze

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!