Svijet     | 09.06.2020. 16:55 |

Grčka i Italija potpisale sporazum o morskim granicama u Jonskom moru

FENA Internet

ATINA, 9. juna (FENA) - Grčka i Italija u utorak su potpisale sporazum o morskim granicama, uspostavljajući ekskluzivnu ekonomsku zonu između dvije zemlje i rješavajući dugotrajna otvorena pitanja oko prava na ribolov u Jonskom moru.

Sporazum, potpisan tokom posjete Atini italijanskog ministra vanjskih poslova Luigia Di Maia, uslijedio je nakon višemjesečnih napetosti oko prirodnih resursa u regiji istočnog Mediterana, gdje su Turska, Grčka i Kipar uvučeni u složeni diplomatski spor.

Detalji sporazuma, koji je praktično produžio sporazum iz 1977. godine između dvije strane o kontinentalnim površinama u Jonskom moru, nisu bili odmah dostupni.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias izjavio je da je sporazum potvrdio pravo grčkih otoka u toj regiji na mornaričke zone i rješavanje prava na ribolov.

- Ovo je historijski dan - izjavio je Dendias, dodajući da Grčka nastoji da uspostavi ekskluzivne ekonomske zone sa svim svojim susjedima.

Dvojica ministara također su raspravljali o turizmu i ekonomskim posljedicama koronavirusa.  Di Maio je kazao kako je dobio uvjeravanja da će italijanskim turistima biti dopušten ulazak u Grčku bez karantina kada ta zemlja otvori svoje granice 15. juna, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta