Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 18:23 |

Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH usvojila izvještaj o radu ombudsmana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Izvještaj o radu Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Uz ovaj Izvještaj, Komisija je usvojila zaključak da se materijal o nerealiziranim preporukama Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine razmatra na nekoj od narednih sjednica.

Zajednička komisija usvojila je i u dalju parlamentarnu proceduru uputila Ocjenu provođenja Kodeksa ponašanja poslanika i delegata za 2018. i 2019. godinu, a usvojeni su i kriteriji za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Nije usvojena inicijativa za formiranje interresorne radne grupe za izradu Zakona o vijećima nacionalnih manjina u BiH, čiji je podnosilac Vijeće nacionalnih manjina BiH.

U tom smislu je Komisija usvojila zaključak da navedena inicijativa bude proslijeđena nadležnom ministarstvu u Vijeću ministara BiH, kako bi se izvršila potrebna dopuna i izmjena Zakona o nacionalnim manjinama BiH, te da se ista, u roku od 90 dana, predloži Parlamentarnoj skupštini BiH.

Članovi Zajedničke komisije nisu podržali zastupničku inicijativu Predraga Kojovića, Aide Baručije, Damira Arnauta i Mirjane Marinković-Lepić kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da, s ciljem povratka građana BiH iz inozemstva, poduzme mjere.

Jedna od mjera je da se provedu sve neophodne radnje s ciljem organizacije povratka državljana BiH iz inozemstva, koristeći sve raspoložive resurse (avioni koji u BiH slijeću radi prijevoza stranih državljana u svoje matične zemlje, organizirani autobuski prijevoz), uz istovremeno poštivanje zdravstvenih procedura propisanih od nadležnih organa kojima se sprečava širenje zaraze virusom korona,

Također je mjera bila i otkloniti sve eventualne nedostatke i dileme koje se javljaju u primjeni postojećih procedura kako bi se izbjegle gužve, rizik od zaraze i nepotrebno maltretiranje naših građana prilikom povratka u zemlju.

Zajednička komisija primila je k znanju Informaciju u vezi sa Izvještajem o usklađenosti Bosne i Hercegovine s preporukama GRECO-a u IV krugu evaluacije, te dala prijedlog da se izvrši implementacija nerealiziranih ili djelimično realiziranih preporuka GRECO-a.

K znanju je primljena i Informacija Ministarstva civilnih poslova BiH o Preporuci Međunarodne organizacije rada o zapošljavanju i dostojanstvenom radu za mir i otpornost broj 205 iz 2017. godine.

K znanju su primljene i nadležnim institucijama proslijeđene predstavke građana.

Sa dnevnog reda sjednice skinuto je Donošenje odluke o raspisivanju Javnog poziva za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina BiH, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu