Svijet     | 10.06.2020. 14:06 |

Švedski tužilac: 'Skandia čovjek' Stig Engstrom ubica je Olofa Palmea

FENA Internet

STOCKHOLM, 10. juna (FENA) - Švedski tužilac u srijedu je zaključio slučaj ubistva premijera Olofa Palmea, optužujući grafičkog dizajnera osiguravajućeg društva koju je preminuo prije 20 godina za jedan od najzloglasnijih švedskih neriješenih zločina.

Palme, koji je decenijama predvodio švedske Socijaldemokrate i u dva mandata je bio premijer,  jedan je od tvoraca skandinavskog modela države blagostanja i bio je žestoki kritičar ere Hladnog rata, podjednako optužujući Sjedinjene Države i Sovjetski Savez.

On je ubijen u centru Stockholma u 1986. godine po izlasku iz kina sa suprugom i sinom. Neuspjeh policije da pronađe ubicu izazvao je tokom višedecenija različite teorije zavjere, koje će teško biti odagnane današnjom optužbom protiv osumnjičenog koji je umro prije mnogo vremena bez političkog profila.

Tužilac Krister Petersson, koji predvodi istragu od 2017., izjavio je da je ubica Stig Engstrom, osumnjičenik dugo vremena poznat među Šveđanima kao „Skandia čovjek“, po kompaniji u kojoj je radio, i imao je ured u blizini mjesta pucnjave.

Engstrom, za koga se zna da je bio na mjestu ubistva, ispitivan je u više navrata u ranim fazama istrage ali je odbačen kao  osumnjičenik u to vrijeme. On je preminuo u 2000. godini u, kako su ga švedski mediji nazvali, samoubistvu.

Knjiga iz 2018. godine čiji autor je novinar koji je istraživao ubistvo Palmea bacila je svjetlo na niz ranije zanemarenih dokaza, uključujući evidenciju vremena koja pokazuje da je Engstrom napustio kancelariju ranije nego što je rekao policiji, tačno na vrijeme da počini zločin.

- Zbog činjenice da je ta osoba preminula, ne mogu podići optužbe protiv njega i odlučio sam zaključiti istragu - izjavio je Petersson.        

On nije objavio nikakve velike pomake u istrazi, i kazao je da tehnički dokazi nisu novi. Izrazio je uvjerenje kako bi ti dokazi bili dovoljni da se uhapsi Engstrom, ali ne bi doveli do presude bez novih dokaza koje više nije moguće pribaviti.

Palmeov sin Marten izjavio je za švedski javni radio kako  vjeruje da je Engstrom ubica „ali nažalost nema nikakvih stvarnih potpunih dokaza“, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Selmin Ibrahimović osumnjičen za ubistvo u Lukavcu

Ubistvo u Lukavcu, osumnjičeni se predao

MUP: Nastavljena potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta