Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 15:43 |

Koordinaciono tijelo u BPK: Žrtve nasilja ne smiju ostati nezaštićene

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. juna (FENA) - Tokom pandemije koronavirusa pokazalo se da sistem ne funkcioniše u slučajevima porodičnog nasilja, kada je nužna hitna reakcija kako žrtve ne bi ostale nezaštićene. O tome je, između ostalog, bilo riječi i na današnjem sastanku Koordinacionog tijela po Protokolu postupanja nadležnih institucija u slučaju nasilja u porodici u BPK Goražde.  

Po riječima predsjednice Udruženja "Seka" Esme Drkenda, kapacitete Koordinacionog tijela odnosno institucija koje ga čine potrebno je ojačati, što se pokazalo i tokom pandemije kada su uočeni određeni nedostaci u radu sa žrtavama nasilja u porodici.

- Pokazalo se da ne funkcioniše sistem iz razloga što je većina institucija imala ograničenja u radu tako da se nije moglo izaći na teren, zbrinuti i zaštititi žrtva nasilja. Jedino je policija tu odgovorila i Udruženje "Seka" koje je online djelovalo u kriznim situacijama, bilo uz žene i ohrabrilo ih da prijave nasilje. Mi smo potom tražili put prema institucijama da se to zaustavi. Jedino se to moglo, jer sud nije primao takve slučajeve, već je samo radio po prekršajima pritvora - pojašnjava Drkenda.

Navela je da je pojava nasilja u porodici na području BPK bila i više nego evidentna.

- Kako je vrijeme odmicalo, primijetili smo da su tenzije rasle i da je ta zatvorenost u jednom objektu, gdje su bile i žrtve i počinioci i djeca, bilo jako teško žrtvi da se javi i prijavi nasilje jer je bila pod kontrolom nasilnika. Bilo je mnogo slučajeva i imali smo sedam kriznih situacija, gdje smo zaista morali reagovati, policija je intervenisala. Podignute su i dvije krivične prijave koje su predate čim je sud počeo raditi, Tužilaštvo BPK je predalo taj predmet – precizirala je ona.

Na današnjem sastanku prezentovan je projekat jačanja kapaciteta kantonalnog Koordinacionog tijela, koji je podržan od Gender centra FBiH. Kantonalna Vlada imenovala je Udruženje "Seka" za koordinatora ovog projekta.

- Projekat je podržan sa 10.000 KM a njime su obuhvaćeni sastanci koordinacionog tijela, edukacija za stručne osobe iz Centra za socijalni rad i drugih institucija i organizacija koje se bave problemom nasilja u porodici. Takođe, predviđena je i izrada amandmana što se tiče zakona koji se odnosi na neprofitabilno stanovanje, za žrtve nasilja koje bi se tako trebale i kategoristati a ne kao ostali, a predviđeno je i pružanje supervizije stručnim osobama Centra za socijalni rad. Sve to je obuhvaćeno što su i mjere Vlade BPK za period 2019/2020. – pojasnila je predsjednica Udruženja "Seka" Goražde.

Realizacija projekta predviđena je od 1. juna i trajat će pet mjeseci, s tim da se malo kasnilo zbog aktuelne situacije. Današnji sastanak Kooridnacionog tijela u ovoj oblasti iskorišten je za sagledavanje propusta i problema na koje se može uticati, kako žrtve nasilja ne bi ostale nezaštićene. Kao jedan od problema naveden je i sigurni stan koji u Goraždu još nije u funkciji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

FMUP - Radionica o nasilju u porodici i upravljanju rizikom

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom