Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 08:09 |

Oko 2.500 zeničkih penzionera dosad kupilo kartu za gradski javni prijevoz

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 11. juna (FENA) - Blizu 2.500 članova Udruženja penzionera Grada Zenice do sada je kupilo godišnju kartu za javni prijevoz na području tog grada - potvrdio je Feni predsjednik tog udruženja Emin Sijerčić.

Prošle godine oko 3.200 zeničkih penzionera kupili su godišnju kartu JKP Zenicatrans-prevoz putnika, čiji autobusi ne saobraćaju od kraja decembra prošle godine i koji se nalazi pred stečajem.

Sijerčić najavljuje da će, nakon što je isplaćena majska penzija, broj prodatih karta u narednim danima biti i znatno veći te da bi mogao doseći prošlogodišnji nivo.

-Ove je godine potpuno drugačija situacija nego do sada. Nažalost, za nas nije povoljna. Dok je bilo javno preduzeće, jedan prijevoznik, jedna je karta važila na svim relacijama. Sada su, zbog situacije sa Zenicatransom, uvedena tri prijevoznika - pojašnjava Sijerčić.

Navodi da je cijena godišnje karte ostala ista te kod sva tri prijevoznika iznosi 82 KM, za koju imaju pravo na neograničen broj vožnji tokom godine.

Zenički penzioneri, kojih ima 22.000, od kojih su oko 17.000 članovi tog udruženja, ako i dalje žele da koriste javni prijevoz na svim gradskim i prigradskim linijama, sada trebaju kupiti godišnje karte preduzeća Babić Biss-tours Zenica, Prevoz putnika Zavidovići i Bosmekni-trans Zenica, koji vozi samo na jednoj relaciji Zenica - Sviće.

- Nažalost, oko 11.500 hiljada zeničkih penzionera prima minimalnu penziju od 370 KM. Nemamo drugog izvora da pomognemo tim penzionerima koji nisu u mogućnosti da kupe kartu, a ona im je potrebna. Snalazimo se i pokušavamo da pojedincima koji zbog bolesti imaju stvarno potrebu, iznađemo mogućnost da i oni dobiju te karte. Dogovaramo to sa prijevoznicima i nadamo se da ćemo u tome i uspijeti - kaže Sijerčić.

Mnogi, dodao je, kupuju karte od više prijevoznika, jer imaju potrebu da se voze i izvan grada.

Udruženje svojim članovima osigurava kupnju ogrjeva na rate, zatim odlazak na ljetovanje i banjsko liječenje te isplatu posmrtnina porodicama preminulih članova.

-S obzirom da je velika smrtnost penzionera u Zenici, prošle godine je 765 članova umrlo, za posmrtnine smo isplatili blizu 300.000 KM. Posmrtnine su u rasponu od 200 do 500 KM, a iznos zavisi od članarine koju izdvajaju za svog života. Članarina je tri KM na mjesečnom nivou i za takve članove isplaćujemo 500 KM, dok ima nekoliko članova koji i dalje uplaćuju po jednu ili dvije KM. Posmrtnina za takve članove iznosi 200, odnosno 350 KM - navodi Sijerčić.

Plan je da se za ovu godinu poveća iznos za podršku bolesnim članovi udruženja za nabavku lijekova.

-Planirali smo da za tri i po puta povećamo subvenciju za lijekove pa će oko 750 naših članova dobiti jednokratnu pomoć za subvencioniranje troškova za lijekove, koja iznosi 40 i 50 KM. Blizu 3.500 članova dobit će i prehrambene pakete, koje svaki mjesec dajemo našim članovima - kaže Sijerčić.

Okončan je upis zainteresiranih za nabavku ogrijeva, uglja i drva, preko udruženja i na rate. Vrijednost ogrjeva koji su zenički penzioneri naručili iznosi više od 750.000 KM.

Također, u pripremi je i ljetovanje u Ulcinju, a bit će organizirano 12 tura po jako povoljnim uslovima.

Federalni zavod penziono-mirovinskog osiguranja svake godine zeničkom udruženju dodijeli određeni broj besplatnih aranžmana za banjsko liječenje.

-Ove smo se godine odlučili da svih 57 besplatnih banjskih termina idemo u Olovo, zato što je to naša kantonalna banja. Svake godine više od 200 naših članova, na rate i jeftinije, koristi banjsko liječenje i u drugim bh. banjama. Nažalost, nemamo mogućnosti da ih šaljemo o svom trošku - kaže Sijerčić.

Ukupno od članarina na godišnjem nivou, ističe, prikupe oko 450.000 - 500.000 KM, od čega im dio novca ostane za finansiranje režijskih troškova, dok im dio novca za režijske troškove osiguraju preduzeća s kojima surađuju.

Ove godine planiraju za subvencioniranje troškova lijekova izdvojiti ukupno oko 40.000, za nabavku paketa oko 70.000 KM te najveći dio za posmrtnine, na koje su prošle godine potrošili oko 350.000 KM.

-Zahvaljujući razumijevanju Gradske uprave i gradonačelnika dobili smo u budžetu za ovu godinu 100.000 KM, koje ćemo ujesen podijeliti našim članovima. Otprilike ćemo podijeliti oko 2.500 paketa - najavljuje Sijerčić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Od 1. maja svi učenici i studenti u Sarajevu imat će pravo na besplatan javni prijevoz

Karte za ATP turnir rasprodate, MUPRS identifikovao pet osoba koje su putem interneta preprodavale karte

Parlament FBiH o prihvatanju zajma za uvođenje savremenog sistema za saobraćaj u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo