Svijet     | 10.06.2020. 16:01 |

Njemačka produžava putna ograničenja za većinu zemalja

FENA Internet

BERLIN, 10. juna (FENA) - Njemačka će produžiti svoja putna upozorenja za zemlje koje nisu članice EU te Island, Norvešku, Lihtenštajn, Švicarsku i Britaniju do kraja augusta, ali će ukinuti granične kontrole za sve svoje susjede do sredine juna, saopćili su ministri u srijedu.

Dok se kriza s koronavirusom u brojnim evropskim zemljama u izvjesnoj mjeri ublažava, ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da Njemačka još nema uspostavljene sisteme s ostatkom svijeta o procjeni i koordinaciji putovanja bez razmatranja potencijalno neuračunatih rizika.

- Mi ne možemo i nećemo riskirati da Nijemci ovog ljeta ponovo budu blokirani širom svijeta ili da se ljudi vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku s virusom koji nije primjećen – navodi Maas u saopćenju.

Svjestan toga da brojni njemački turisti žele da putuju u destinacije među kojima su Turska, Sjedinjene Države, sjeverna Afrika i jugoistočna Azija, Maas je izjavio da će vlada zadržati putna upozorenja prije septembra.

Njemačka je već objavila da će ukinuti zabranu putovanja za članice EU te Island, Norvešku, Lihtenštajn, Švicarsku i Britaniju od 15. juna, otvarajući put za posebna putna upozorenja za pojedinačne regije.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer rekao je u srijedu da će Njemačka ići dalje i da će ukinuti graničnu kontrolu s tim zemljama do 15. ljuna, upozoravajući da će ponovno razmotriti ako se situacija s virusom pogorša.

Seehofer je također rekao da će se postojeća pravila za državljane zemalja koje nisu članice EU-a i koji žele doći u Njemačku produžiti do kraja juna, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta