Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 16:33 |

Ambasada Švajcarske uručila donaciju Službi za poslove sa strancima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Zamjenik direktorice za saradnju Švajcarske ambasade u Bosni i Hercegovini Patrick Egli i voditeljica programa za migracije Azra Šarenkapa posjetili su danas Službu za poslove sa strancima i sastali se s direktorom Slobodanom Ujićem.

Tom prilikom, predstavnici Ambasade Švajcarske uručili su vrijednu donaciju Službi za poslove sa strancima u vidu biometrijskog skenera za uzimanje otisaka prstiju sa pratećom licencom, saopćeno je iz te službe.

Direktor Ujić je posebno zahvalio Vladi Švajcarske za pomoć koju pruža Službi za poslove sa strancima i Bosni i Hercegovini i istakao kako će navedena donacija dodatno unaprijediti rad Službe u uslovima povećanog priliva migranata kada se suočavamo sa nedostatkom materijalno-tehničkih sredstava i ljudskih resursa.

Ujić je istakao da Ambasada Švajcarske pruža značajnu podršku radu Službe za poslove sa strancima, u okviru Migracionog partnerstva zaključenog između Švajcarske i Bosne i Hercegovine 2009 godine, te je izrazio zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini” koji je podržan od Vlade Švajcarske.

- Nadogradnjom i integracijom podataka u sveobuhvatni informacioni sistem migracija, uspostavljanjem sistema 'Online registracija' stranaca pravnim i fizičkim licima koji pružaju uslugu smještaja, te sistema za upravljanje dokumentima značajno je povećana efikasnost Službe za poslove sa strancima posebno u segmentu upravljanja migracijama u BiH - navodi se u saopćenju.

Direktor Ujić je ovom prilikom informisao predstavnike Ambasade Švajcarske o aktuelnoj situaciji po pitanju povećanog priliva migranata u BiH.

Trenutno se u privremenim prihvatnim centrima nalazi oko 6.000 migranata i sa popuštanjem mjera prevencije COVID 19 broj migranata koji dolaze u BiH je povećan.

- Ovo je bila oproštajna posjeta gospodina Eglija te mu se Ujić još jednom zahvalio na uspješnoj  saradnji i poželio mu uspjeh u nastavku karijere. Sagovornici su na kraju izrazili uvjerenje da će saradnja Službe za poslove sa strancima i Ambasade Švajcarske i dalje ostati na visokom nivou - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta