Svijet     | 11.06.2020. 08:46 |

Najavljene reforme u policiji Minneapolisa

FENA Internet

MINNEAPOLIS, 11. juna (FENA) - Policijska uprava Minneapolisa povući će se iz  pregovora sa sindikatom policije jer nastoji prekinuti odnose koji su "urušili povjerenje" u zajednici nakon smrti Georgea Floyda, izjavio je njezin šef u srijedu Medaria Arradondo.

On je na brifingu za novinare rekao da će primijeniti novi sistem ranog upozoravanja kako bi se utvrdilo kršenje policajaca, omogućujući nadzornicima brže intervencije  da se problematični policajci sklone, prenosi Reuters.

Odluka o prekidu pregovora s sindikatom policijskih službenika u Minneapolisu donesena je nekoliko dana nakon što je gradsko vijeće donijelo odluku o raspuštanju policije, pojačavajući pritisak na šefa da poduzme mjere.

"Ono što našem gradu sada treba više nego ikad prije je put i plan koji pruža nadu, uvjerenje i stvarne reforme," rekao je Arradondo, dodajući da  rad mora biti transformacijski, i obavljen ispravno.

Rekao je da će dovesti savjetnike za provođenje pregleda kako se ugovor može restrukturirati radi "veće transparentnosti zajednice i veće fleksibilnosti za istinsku reformu", dodajući da glavni fokus nije bio na plaćama i naknadama.

"To dalje istražuje one značajne stvari koje se tiču ​​ protokola kritičnih događaja, upotrebe sile, značajne uloge koju nadzornici imaju u ovom odjelu, kao i disciplinskog procesa", rekao je Arradondo.

Smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, 25. maja,  koji je umro nakon što mu je bijeli policajac iz Minneapolisa  klečao na vratu gotovo devet  minuta, izazvala je dvosedmične  proteste  širom  SAD-a i svijeta .

Derek Chauvin,  policajac koji je klečao na Floydov vrat, optužen je za ubistvo. Još tri policajca također su optuženi za pomaganje i podržavanje u ubistvu Floyda.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom