Ekonomija     | 11.06.2020. 11:51 |

STBiH - Zaštita radnih prava nije moguća bez odgovorne države

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) u saradnji sa Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira BiH najavio je za 30. juni event pod nazivom 'Ko se u politici brine za radnike', a pozvat će i poslodavce, nevladine i međunarodne organizacije, ekonomske stručnjake, predstavnike ambasada i medije.

- Na taj način, oba sindikata žele skrenuti pažnju javnosti na uvjete u kojima radi njihovo članstvo. Da su u borbi za prava usamljeni i da im je potrebna podrška najviše onih koji predlažu i usvajaju zakone, ali i razumijevanje  poslodavaca, kao i svih onih koji na bilo koji način mogu osigurati bolje uvjete rada i zadržati naše građane u ovoj državi – navode iz STBiH.

Kako ističu u saopćenju za javnost, pandemija virusa COVID-19 pokazala je koliki dio tereta svih promjena u društvu nose upravo radnici u sektoru trgovine.

Najveća zasluga da to ne ostane skriveno od javnosti ima 'upravo Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH kao jedini sindikat koji je hrabro i aktivno stao iza prava i interesa svojih članova, ali i radnika u tom sektoru uopće'.

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović naglašava da su svjesni da, i pored toga što je njihov osnovni princip ostati neovisni od političkih utjecaja stranaka, moraju ostvariti dijalog sa njima jer je promjene koje žele osigurati za radnike u tom sektoru nemoguće provesti bez jasne političke volje.

- U našim dosadašnjim kontaktima predstavnici pojedinih stranaka su odgovarali na naše pozive za saradnju, ali se u tom smislu nije otišlo dalje od deklarativne podrške i generalne spremnosti na razgovor bez konkretnih inicijativa.

Sada želimo jasno istaći sve one koji su spremni interese i prava radnika kontinuirano uključiti u svoje istupe, prijedloge i na taj način odati zasluženo priznanje svima onima koji svoju egzistenciju ostvaruju u ovom najdinamičnijem sektoru - kazala je.  

U nastojanju da pokrene socijalni dijalog sa svim relevantnim institucijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, STBiH kreće u još jaču i progresivniju borbu s ciljem da se zaštite prava radnika i depolitizira svaki oblik kršenja radničkih prava.

U toj borbi, STBiH insistira na stvarnim i učinkovitim rješenjima, sigurnom radu, zaštiti prava svih radnica, bezbjednom i bolje plaćenom poslu, slobodnom danu za praznike, jednostavno radu dostojnom čovjeka.

- Pokucat ćemo na vrata svih političkih stranaka u BiH. S nekima od njih smo obavili sastanke na kojima smo uspjeli dogovoriti saradnju kroz upućivanje inicijativa federalnom parlamentu - navodi.  

Zahtijevali su, kaže, progresivniju uključenost i socijalni dijalog, involviranost i pritisak javnosti u zagovaranju osnovnih prava radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.

- Skrenuli smo im pažnju da smo jedan od rijetkih sindikata u državi koji nije ispolitiziran, ali da ćemo javno pohvaliti i u našim obraćanjima javnosti isticati svaku njihovu inicijativu i svaku vrstu pomoći, bilo kojoj stranci pripadali.

Imamo još posla, trebamo se sastati sa svim predstavnicima političkih stranaka. Svima ćemo dati priliku da jasno i konkretno pokažu da li su i koliko spremni početi konačno raditi za radnike u realnom sektoru, koji je nosilac bh. ekonomije i uvjet za održiv sistem - dodaje Beširović.

-Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH jedan je od rijetkih sindikata u Bosni i Hercegovini koji jasno stoji iza ubjeđenja da sindikat mora biti neovisan od svih utjecaja, pa tako i političkih. Svoju neovisnost STBIH upravo duguje ogromnoj podršci iz međunarodnog sindikalnog pokreta i saradnji sa sindikatima nordijskih država - saopćeno je.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Schmidt: Proslava 9. januara jasan propust u provedbi obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH

Lendo: Dodik je izvršio najozbiljniji napad na Dejtonski sporazum

Sindikati traže hitno povećanje minimalne plate, ali pominjanih 400 KM ne smatraju dovoljnim

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom