Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 12:31 |

Delegati Doma naroda PSBiH ukazali na problem nacionalne zastupljenosti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tokom razmatranja Specijalnog izvještaja o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini, koji nije usvojen, ukazali su na problem nepoštovanja zakona.

Izvještaj je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, a delegati su ga na današnjoj sjednici Doma naroda razmatrali kada su i predložili na usvajanje nekoliko zaključaka kojim se traži pravična zastupljenost.

Delegat Kluba Bošnjaka Asim Sarajlić (SDA) predložio je zaključak kojim se traži da svi odgovorni u policijskim strukturama poštuju Ustav i Zakon o policijskim službenicima BiH, posebno član četiri koji govori upravo o nacionalnoj zastupljenosti prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

To nije prihvaćeno, ali je podržan zaključak delegata Kluba Srba Sredoja Novića (SNSD) kojim traži od Vijeća ministara da razmotri spolnu i nacionalnu strukturu u policijskim strukturama po zvanjima, radnim mjestima, odjeljenjima i sektorima, te da se u roku od šest mjeseci to uskladi sa zakonskim odredbama.

Usvojen je i zaključak delegatkinje Kluba Hrvata Doma naroda PSBiH Marine Pendeš (HDZ) kojim su zatražene izmjene zakona u cilju reguliranja tog pitanja u organizacionim jedinicama na način da se osigura najmanje 10 posto zastupljenosti manje zastupljenog i spola i nacionalnosti.

Delegati nisu usvojili Specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, ali su upozorili na tu problematiku i zatražili da naredni izvještaj uključi i broj graničnih policajaca, budući da se zna da postoji nedostatak tog kadra za adekvatan odgovor na migrantsku krizu.

Nisu usvojeni brojni izvještaji među kojima su o zaštiti ličnih podataka, zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom, stanju u oblasti migracija kao ni nekoliko izvještaja o provedenoj reviziji učinka o različitim temama, ali ni izvještaji Kolegija o postizanju saglasnosti za nekoliko zakona i izvještaja.

Nakon što su delegati u Klubu Srba bili suzdržani u drugom krugu glasanja podržani su izvještaji o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama te zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta koje je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović (HDZ) proglasio je jednosatnu pauzu u zasjedanju, nakon čega će delegati nastaviti razmatranje preostalih tačaka dnevnog reda.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu