Svijet     | 11.06.2020. 14:02 |

Zbog koronavirusa zabrana odlaska iz Malezije na ovogodišnji hadž

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 11. juna (FENA) - Malezija je saopćila u četvrtak da će zabraniti odlazak na hadž u ovoj godini uslijed pandemije novog koronavirusa, slijedeći mjere susjedne Indonezije, također većinski muslimanske zemlje.

Svake godine Malezija šalje hiljade hodočasnika u Saudijsku Arabiju u najsvetija mjesta islama, Meku i Medinu. Malezijski hodočasnici čekaju i do 20 godina da obave hadž zbog sistema kvota dogovorenog sa Saudijskom Arabijom.

Saudijska Arabija suspendovala je hodočašća hadž i umru do daljnjeg, u naporu da suzbije širenje koronavirusa, iako je počela ublažavati neka ograničenja na kretanja i putovanja.

Malezija je odlučila da zabrani svojim građanima da obave hadž u ovoj godini zbog rizika zaraze od COVID-19, respiratorne bolesti izazvane koronavirusom i nedostatkom vakcine za liječenje od nje, saopćio je ministar za vjerska pitanja Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

- Nadam se da će hodočasnici biti strpljivi i da će prihvatiti tu odluku - izjavio je Zulkifli na konferenciji za novinare emitovanoj na nacionalnoj televiziji.

U posebnom saopćenju je odbor za hadž naveo da će odluka pogoditi oko 31.600 ljudi izabranih da idu na hadž u ovoj godini.

Malezija je izvijestila o 8.369 novih slučajeva koronavirusa do sada, uz 118 preminulih.

Prošle je sedmice Indonezija, najmnogoljudnija svjetska muslimanska zemlja, objavila otkazivanje hadža za 221.000 hodočasnika u ovoj godini, prenosi Reuters. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Edin Jahić predao akreditive kralju Malezije Sultanu Ibrahimu

Sultan Ibrahim novi kralj Malezije

Malezija imenovala Ibrahima Sultana za novog kralja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta