Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 15:36 |

Završena sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacili su više od 40 tačaka dnevnog reda na današnjoj sjednici jer su delegati Kluba Srba glasali protiv uz izuzetak nekoliko tačaka kada su bili suzdržani.

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) prisustvovao je sjednici, ali nije glasao na što je upozorio delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), no ostao je pri stavu da neće glasati ni za jednu od tačaka dnevnog reda.

Odbačena je i delegatska inicijativa Bećirovića da se u roku od 30 dana pred delegatima nađe Informacija Vijeća ministara BiH o zabrinjavajućem iseljavanju stanovništva Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na odlazak radno sposobnog stanovništva.

Kako je kazao Bećirović ukoliko se nešto ne poduzme neće BiH izbjeći demografski kolaps jer se malo kojoj zemlji dogodilo da između dva popisa ostane bez oko 1,4 milona stanovnika.

Iznio je podatak da je u posljednje dvije godine više od 5.000 manje upisanih u osnovne škole, također gotovo 5.000 je manje upisanih u srednje škole, a 7.600 studenata manje.

- Sada BiH ima 466.000 učenika i studenata i 690.000 penzionera te su sve to podaci koji pozivaju na najozbiljnije rješavanje tog pitanja posebno ako se zna da je 40 posto zaposlenih starije od 50 godina - podvukao je Bećirović, ali za ovakvu inicijativu nije bilo delegatske podrške.

Nije usvojena ni inicijativa delegata Kluba Hrvata Zlatka Miletića kojom traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 120 dana izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da je tu inicijativu podnio uime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj koji su izradili preporuka za izmjene tog zakona i koje su u julu 2017. godine dostavljene nadležnim institucijama BiH, a o kojem se oni nisu očitovali.

Davanjem saglasnosti na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora, okončana je sjednica Doma naroda PSBiH i planirano je da naredna bude održana 25. juna.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom