Stranačke aktivnosti     | 11.06.2020. 15:37 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Hadžikadić: Međunarodnoj zajednici su "ključni partneri" oni koji su prouzrokovali krizu i koji ne mogu biti ključ izlaska iz nje

 

“Odakle pravo predstavnicima međunarodne zajednice, koji zagovaraju evropske vrijednosti, da dogovore vrše mimo državnih i entitetskih institucija, a stalno pozivaju da institucije u Bosni i Hercegovini trebaju raditi svoj posao?

Razgovori sa čelnicima pojedinih stranaka koje su uzrokovale krizu u Bosni i Hercegovini ne mogu donijeti nova rješenja. Prilika se mora dati političkim opcijama koje imaju rješenja na bazi građanskih, a ne političkih interesa.

Posmatrajući dešavanja proteklih dana, dužni smo podsjetiti javnost da je Platforma za progres ponudila rješenja za Mostar u mjesecu martu ove godine. Na protestnim šetnjama  u Mostaru i Sarajevu smo jasno iznijeli naše zahtjeve za održavanje izbora kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Mostaru, sa porukom da se ne smije dozvoliti mostarizacija Bosne i Hercegovine.

Jedan od zahtjeva je da se provedu sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava do kraja 2021. godine, kao i da se omogući elektronsko glasanje na izborima 2022. godine.

Naš dokument "Principi i rješenja za Grad Mostar" koji je civilizacijsko pravedno i dugoročno rješenje za Mostar uputili smo svim relevantnim međunarodnim instancama u Bosni i Hercegovini, uključujući OHR i EK koje pozivamo na razgovor, kako bi nam objasnili šta je po njima u našim rješenjima neprihvatljivo naspram rješenja ''Majorizacije i getoizacije u Mostaru'' koje uporno zagovaraju predsjednici dvije stranke u Bosni i Hercegovini kao "ključni partneri".

Zahtijevamo da kao odgovorna stranka koja je ponudila dobro rješenje budemo uključeni u razgovore zajedno sa svima koji su ili koji će ponuditi rješenja.

Kriterij u partnerstvu nikako ne može biti parlamentarnost stranke i desetogodišnja opstrukcija implementacije sudskih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Ne smijemo dozvoliti da međunarodnoj zajednici "ključni partneri" nastave biti oni koji su prouzrokovali krizu u Mostaru i Bosni i Hercegovini.”

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta