Svijet     | 11.06.2020. 17:08 |

Sirijski predsjednik Assad smjenio premijera Imada Khamisa

FENA Internet

DAMASK, 11. juna (FENA) - Sirijski predsjednik Bashar al Assad u četvrtak je smijenio premijera Imada Khamisa s te pozicije na kojoj se nalazi od 2016. godine, u potezu koji je uslijedio nakon višesedmičnog produbljenja ekonomske krize u zemlji. Državni mediji nisu objavili razlog te iznenadne odluke, objavljene u predsjedničkom dekretu u kome se također predlaže ministar za vodene resurse Hussein Arnous kao Khamisov nasljednik.

Sirija je, međutim, pogođena teškom ekonomskom krizom, dok je vrijednost nacionalne valute opala na rekordno niske nivoe u posljednjim danima, pogoršavajući ionako tešku situaciju za obične Sirijce koji pate od višegodišnjeg građanskog rata.

Arnous (67), trenutno ministar za vodene resurse, rođen je u Idlibu i služio je na brojnim pozicijama u vladi, uključujući i mjesto guvernera pokrajine Deir Zor, koja graniči s Irakom i pokrajinom Quneitra u južnoj Siriji.

Vrijednost sirijske valute pala je na rekordnih 3.000 funti za američki dolar u ovoj sedmici, ubrzavajući njenu propast. Na početku sukoba, za jedan dolar moglo se kupiti 47 funti.

Sirijske vlasti krive zapadne sankcije za tešku ekonomsku situaciju među običnim građanima, dok je pad vrijednosti nacionalne valute izazvao žestoko povećanje cijena i nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica.

Vlada je kritikovala novi val oštrih američkih sankcija, poznatih kao Cezarov akt, koje će stupiti na snagu u ovom mjesecu i za koje ekonomisti i političari tvrde da će dodatno pojačati pritisak na Assadovu vladu, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Mitsotakis: Mjere protiv navijačkog nasilja daju rezultate

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom