Stranačke aktivnosti     | 11.06.2020. 18:37 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputila je u parlamentarnu proceduru Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Federaciji BiH. Autor deklaracije je skupina udruženja okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka u BiH.

„U Federaciji BiH ugrožene su brojne rijeke ne samo kao staništa brojnih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, nego i kao resursi koji koriste ljudima, od navodnjavanja zemljišta, rekreaciju, sport ili turizam.

Brojni su načini njihovog ugrožavanja, a jedan od trenutno najaktuelnijih je izgradnja velikog broja mini hidrocentrala.  Njihovu izgradnju karakteriše netransparentnost, interes lokalne zajednice je u potpunosti zanemaren u korist interesa investitora, koriste se slabosti zakonodavstva kako bi se što više od lokalnih zajednica uzelo što podrazumijeva nepoštivanje  ekološki prihvatljivih protoka vode, neadekvatne okolinske dozvole, neefikasne inspekcije i sl.

U tom smislu, Deklaracija koju sam uputila u proceduru donosi rješenje. Njom se, između ostalog, zahtijeva proglašenje moratorija na izgradnju malih hidroelektrana kao i obustava svih daljnjih radova/projekata na našim rijekama dok se ne izvrši kompletna revizija postupaka usvajanja strategija, planova, programa, zakona, inspekcija, kazni i drugih pratećih dokumenata. Također, predviđa se ukidanje fiksnih nerazumno i neopravdano visokih podsticaja i uvodjenje tzv. aukcija za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana i drugih izvora obnovljivih i održivih izvora energije u FBiH, kroz planiranje zadovoljenja energetskih potreba na osnovu široke javne rasprave s obavezujućim zaključcima.

Ukratko, rijeke su izvor blagostanja, ali to blagostanje nije samo novac, što vlast i investitori neće da vide. I to moramo promijeniti.

Jako je važno, i ovim putem pozivam, Predsjedavajućeg, gospodina Zaimovića, kao i Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da ovu Deklaraciju uvrste na dnevni red naredne sjednice da vidimo šta parlamentarci, kao zastupnici i tih građana kojima su rijeke izvor života, misle o njoj.

S ovim u vezi sam uputila i pitanje Vladi FBiH šta su uradili povodom zaključaka tematske sjednice o energetskom sektoru, koja je održana 14. januara 2020. Neki od usvojenih zaključaka na čiju smo se provedbu obavezali upravo su u skladu s ovom Deklaracijom“, rekla je Klarić.

Klarić želi naglasiti da niko nije protiv potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana u FBiH odnosno BiH, građani žele da proces bude transparentan, da budu uključeni u proces i imaju pravo ulaganja i korištenja te da se osiguraju strategije i zakoni kakvi vrijede u EU. Vlada FBiH uz podršku Parlamenta može uskladiti sve propise brzo i otkočiti proces.

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu