Sport     | 12.06.2020. 11:11 |

Dizanju tegova još prijeti brisanje iz programa olimpijskih igara

FENA Saopćenje

LOZANA, 12. juna (FENA) - Dizanju tegova još uvijek prijeti brisanje sa programa olimpijskih igara zbog brojnih slučajeva dopinga i drugih kršenja u prošlosti, ali još ostaje u programu OI u Tokiju naredne godine, kao i 2024. u Parizu.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je objavio da su u Međunarodnoj federaciji dizanja tegova (IWF) u zadnjem periodu urađeni pozitivni koraci.

Istraga Richarda McLarena u IWF otkrila je 40 pozitivnih doping slučajeva i oko 9,2 miliona nastalog novca. U centru optužbi nedavno su se našli bivši predsjednik IWF-a Tamas Ajan iz Mađarske i nekolicina drugih dužnosnika iz federacije i nacionalnih saveza. 

-Izvršni odbor MOK-a je na osnovu izvještaja nezavisne komisije utvrdio pozitivne korake u zadnjem periodu što se tiče vođenja IWF, kako u pogledu upravljanja, tako i uspostavljanja neovisnih antidoping programa i testiranja. Nikome ko je bio upleten u slučajeve neće biti izdata olimpijska akreditacija, niti smije raditi ili predstavljati IWF - saopšteno je iz MOK-a. 

Iz olimpijskog pokreta su još dodali da Svjetska antidoping agencija (WADA) ispituje McLarenov izvještaj o slučajevima dopinga u IWF-u i da će MOK pomno nadzirati situaciju i na osnovu toga donijeti naredne odluke.

Oni također ne isključuju mogućnost brisanja dizanja tegova iz programa olimpijskih igara 2024. godine. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Odbačena žalba Rusije na suspenziju od strane MOK-a

Olimpijski komitet Rusije želi povratak u olimpijsku porodicu

MOK: Međunarodni savezi trebali bi rješavati situacije s ukrajinskim i neutralnim sportistima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'